В українському блокуванні соцмереж Росії є сенс - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українському блокуванні соцмереж Росії є сенс - WSJ

Технології&Авто
1524
Україна пішла на радикальний крок у кібервійні з Росією, коли заблокувала російську версію Facebook для своїх користувачів.
Про це пише американське видання Wall Street Journal.
“Вконтакте” і “Одноклассники” були популярні в Україні, як і в інших пострадянських країнах. У Києві своє рішення пояснили тим, що ці сайти служать російській пропаганді.
Експерти з кібербезпеки, зі свого боку, додають, що соцмережі становлять ще більшу небезпеку, ставши стартовими майданчиками для хакерських атак. За словами фахівців, соціальні мережі дозволяють хакерам збирати особисті дані про людей, яких збираються атакувати, а також використовувати як платформу для розміщення шкідливих програм.
“В Україні подібні атаки могли мати смертельний характер”, – йдеться в статті.
Після того, як на Сході України почалася війна, американська компанія з кібербезпеки CrowdStrike виявила, що російські хакери, пов’язані з групою APT 28, поширили через “Вконтакте” вірус для додатку для Android. Шкідлива програма проникла в програмне забезпечення для українських артилеристів, яке розробив Ярослав Шерстюк.
Програма дозволяла розрахувати дані для наведення українських гаубиць. Проте російський вірус дозволив зламати програму і визначати місце розташування української артилерії, щоб потім російські сили могли завдати удар по них.
Видання пише, що в минулому році російські хакери намагалися навіть вивести з ладу електропідстанцію в Києві.
Інша кібершпіонська група з Росії Sandworm влаштувала атаку на електромережу в Західній Україні. Про це виданню розповів аналітик компанії FireEye Джон Халтквіст. “Випадки в Україні дають можливість отримати інформацію про супротивника до того, як він влаштує нові атаки на Заході”, – зазначив американський експерт.
За його словами, шкідливий код Sandworm, який виявили в Україні, був помічений і в електроенергетичній мережі США.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас