Китай вимагає трансфер технологій в обмін на доступ до місцевого ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вимагає трансфер технологій в обмін на доступ до місцевого ринку

Світ
680
Новий закон, який дозволяє спільним підприємствам запускати виробництво в Китаї тільки після того, як вони повністю освоять необхідні технології. Закордонні інвестори побоюються, що таким чином КНР хоче отримати доступ до секретних технологій.
Згідно з прийнятим законом, спільні підприємства в Китаї зобов’язані демонструвати повне володіння технологіями інноваційних електромобілів. Тільки після цього компанії отримають дозвіл на запуск виробництва на території КНР. Уряд підкреслює, що Китай не зобов’язує виробників електромобілів ділитися секретними розробками в обмін на доступ до ринку.
Однак закордонні інвестори ставляться до цих заяв з недовірою і вважають, що Китай порушує правила, встановлені Всесвітньою торговельною організацією, і примушує компанії до трансферу технологій.
Про суперечливий закон згадує у своєму звіті і Торгова палата Євросоюзу в Пекіні. На думку аналітиків, чинне в Китаї законодавство дискримінує іноземні компанії. Виробники з інших країн повинні ділитися зі своїми китайськими партнерами усіма технологічними подробицями, у тому числі надавати їм програмні коди своїх розробок.
Чиновники запевняють, що ні про який насильницький трансфер технологій не йдеться. Експерти ж вважають, що така політика — звичайне явище для Китаю. В інтерв’ю Financial Times представник Conference Board Джуд Бланшетт зазначив, що уряди рідко зізнаються в порушенні принципів СОТ. При цьому, за словами Бланшетт, на китайському ринку примусовий трансфер технологій практикують уже давно.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас