У НБУ вважають, що про перемогу над інфляцією говорити зарано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ вважають, що про перемогу над інфляцією говорити зарано

Казна та Політика
672
Незважаючи на зниження в 2016 році показника споживчої інфляції до встановленого Нацбанком цільового рівня, говорити про подолання інфляції ще не можна.
Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“Інфляцію не подолали в тій мірі, коли про це можна говорити, як про факт, що формує подальші тенденції. Рівень зростання споживчих цін не є достатнім показником”, – зазначив він.
За словами економіста, зниження темпів зростання споживчих цін можна вважати результатом збігу кількох факторів, характерною ознакою і наслідком якого було скорочення грошової пропозиції на споживчий ринок переважно через тривале зниження доходів населення на тлі природно високого рівня пропозиції товарів і послуг.
Данилишин вважає, що дії НБУ не мали особливої ​​антиінфляційної спрямованості. Якщо в 2014 і 2015 роках ключова ставка НБУ зростала, а монетарна пропозиція максимально стискалася, то динаміка курсу зводила всі ці зусилля нанівець. У 2016 році, при порівняльній стабілізації курсової динаміки, регулятор знизив ставку до 14%, давши монетарній пропозиції трохи “свободи”. В результаті, монетарна база збільшилася на 13,6%, а грошова маса – на 10,8%.
Водночас, на думку економіста, дії Нацбанку не можна назвати такими, що провокували інфляцію.
Глава Ради НБУ відзначає, що зараз складно давати прогнози про те, наскільки довго вдасться зберегти спадний тренд в споживчих цінах, хоча при відсутності серйозних економічних і політичних потрясінь динаміка цін не повинна відчувати настільки сильних прискорень, як в період 2014-2015 рр.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас