Чи загрожує Україні дефолт: навіщо набираємо кредити і як будемо віддавати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи загрожує Україні дефолт: навіщо набираємо кредити і як будемо віддавати

Казна та Політика
4355
На кожного українця припадає десятки тисяч гривень державного боргу. Загальна заборгованість України – майже 71 мільярд доларів. Експерти впевнені: без чергового траншу від МВФ економіку України чекають сильні потрясіння. При цьому, боргове навантаження на країну зростає – в 2019-му доведеться повернути близько шести мільярдів доларів. Для порівняння, кредитний транш, який Україна очікує на даний момент – близько мільярда доларів.
Чи загрожує Україні дефолт
Експерти кажуть: небезпечним для України стане 2019 рік, до цього моменту, розповідає аналітик “Альпарі” Антон Козюра, державним підприємствам, Нацбанку і Міністерству фінансів доведеться виплатити за зовнішніми боргами близько 14 мільярдів доларів. Але велика частина цієї суми – близько шести мільярдів – припадає саме на 2019-й, відзначає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.
У зв’язку з цим в 2019-2020 роках, якщо економіка не прискорить темпи зростання, Україні загрожує дефолт, впевнений Паращій. “У нас залишилося два з половиною роки, щоб провести реформи. Не просто поставити галочки, а реально реформувати економіку. Якщо у нас не будуть реформи, дуже складним стане 2019-й. В принципі, ми зможемо погасити ці борги, але нам потрібна впевненість кредиторів, інвесторів що гроші, які ми позичимо, ми повернемо. Ще важливо – рівень держборгу відносно ВВП. Зараз він досяг близько 80%, якщо економіка буде рости такими темпами, як зараз, в 2019-му це буде означати дефолт”, – говорить експерт.
За словами Олександра Паращія, МВФ прогнозує зростання ВВП на 10% рік (в цьому році НБУ передбачає зростання на рівні 2,8%). “Прогнози МВФ щодо економічного зростання України (10% від ВВП на рік, – ред.) поки що виглядають занадто оптимістичними – особливо в частині зростання ВВП у доларовому еквіваленті. Швидше за все, таке зростання МВФ закладає ефект від реформ”, – вважає Олександр Паращій.
Погашення кредитів планується, в тому числі, за рахунок зовнішніх запозичень, зазначає Антон Козюра. Якщо Україна продовжить співпрацю з міжнародними кредиторами, ситуація дефолту країні не загрожує. “Зважаючи на те, що погашати пропонується за рахунок нових запозичень, можна зробити висновок – Україні не загрожує банкрутство доти, поки вона отримує підтримку і кредитні лінії з боку інституційних інвесторів”, – вважає Козюра.
Чи буде транш від МВФ
Від траншу Міжнародного фонду залежить допомога і від інших міжнародних кредиторів. Фактично, кредит МВФ дає “зелене світло” і для інших кредиторів. Щоб отримати кошти, Україна повинна підписати меморандум про співпрацю, в якому візьме на себе певні зобов’язання. Як днями заявив міністр соцполітики Андрій Рева, одна з ключових рекомендацій, на виконанні якої наполягає МВФ, – підвищення пенсійного віку для українців. Це рекомендують зробити для того, щоб скоротити дефіцит Пенсійного фонду. За підсумками цього року дефіцит Пенсійного фонду сягне 141 мільярда гривень, торік – близько 145 мільярдів гривень.
Якщо український уряд не домовиться з МВФ, так чи інакше доведеться виходити на зовнішні ринки за кредитами і брати їх під великі відсотки, пояснює виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Якийсь час без кредитів Україна зможе використовувати гроші золото-валютного резерву. При цьому, як підрахував Устенко, в золото-валютному резерві є 15,5 мільярдів доларів, 4 мільярди з них – чистий резерв, а решта – гроші МВФ.
На даний момент головна перешкода, яка не дозволяє узгодити меморандум МВФ з Україною, земельна та пенсійна реформи. Так, міжнародні експерти радять відкрити ринок землі і, як уточнив міністр Рева, підвищити пенсійний вік. Якщо меморандум буде узгоджено, кредит Україна отримає протягом декількох місяців. “Ми перебуваємо в тісному контакті з рештою питань і завершуємо обговорення меморандуму про співпрацю. Завершення третього перегляду і засідання ради директорів МВФ буде в найближчі кілька тижнів. Точну дату сказати не можу”, – повідомив прес-секретар департаменту зовнішніх відносин фонду Вільям Мюррей.
Обсяг очікуваного траншу – близько мільярда доларів. Гроші підуть в золото-валютний резерв Національного банку.
Скільки винна Україна
На даний момент державний борг України досяг 82,6%. За інформацією Мінфіну, Україна винна 71 мільярд доларів, або 1,9 трильйонів гривень. За минулий рік держборг зріс на 8,3%, або на 5,47 мільярдів доларів.
“Протягом січня-грудня 2016 року сума державного і гарантованого державою боргу збільшилася в гривневому еквіваленті на 357,58 мільярдів. При цьому в доларовому еквіваленті державний і гарантований державою борг збільшився на 5,47 мільярдів”, – йдеться в даних статистики, опублікованих Міністерством фінансів.
Головні причини зростання заборгованості України: капіталізація націоналізованого “Привату” (банк обійдеться Україні в 148 мільярдів гривень) і девальвації гривні (курс з початку до кінця 2016-го “схуд” з 24 до 27,19 гривень за долар).
Економісти впевнені: державний борг України перевищив допустимий максимум, розповідає Антон Козюра. “Загальноприйнятим порогом відношення держборгу до ВВП для країн прийнято вважати рівень 60%, тоді як для розвинених країн ця планка може бути зміщена істотно вище і навіть перевищити обсяг держборгу. Що стосується України, то на даному етапі це співвідношення дещо вище 80%, що само по собі є досить тривожним сигналом”, – зазначає експерт.
В державний бюджет на поточний рік закладено зниження обсягу держборгу до рівня 1,720 трильйона гривень, притому що дефіцит бюджету планується знову погашати за рахунок зовнішніх запозичень.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас