Експерт: Бахматюк має відповісти за банкрутство своїх банків - буде урок іншим власникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Бахматюк має відповісти за банкрутство своїх банків - буде урок іншим власникам

Кредит&Депозит
2287
Власник компанії Укрлендфармінг Олег Бахматюк намагається уникнути погашення боргів на суму понад 1,7 млрд доларів.
Саме тому претензії Національного банку до Бахматюка за банкрутство двох фінансових установ – «ВАБ Банк» і «Фінансова ініціатива» – переводяться ним у площину особистісного протистояння з главою НБУ Валерією Гонтаревою.
Таку думку висловив Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії «Concorde Capital».
«Я не бачу нічого дивного в тому, що після визнання його банків неплатоспроможними, саме він був обраний одною з першочергових мішеней для «показового шмагання». Покарання Бахматюка за доведення до банкрутства двох банків мало стати хорошим уроком для інших недбайливих власників банків», – переконаний Паращій.
Експерт нагадує, що як підсумок банкрутства банків «VAB» та «Фінансова ініціатива» держава зазнала збитків близько 21 млрд грн. При цьому останнім часом власник компанії Укрлендфармінг активізував хвилю звинувачень на адресу глави НБУ Валерії Гонтаревої: кілька політичних діячів звернулися до президента Порошенка з проханням «приструнити» керівника Нацбанку в її спробах стягнути збитки держави з Бахматюка.
Крім того, нещодавно було оприлюднено відкритий лист Олега Бахматюка до президента Порошенка, в якому він скаржиться на приватний тиск з боку керівника НБУ.
Паращій каже, що така активність Бахматюка – всього лише «димова завіса», за якою власник компанії Укрлендфармінг намагається приховати справжні мотиви своєї поведінки: небажання розраховуватися з кредиторами.
При цьому, коментуючи звинувачення Бахматюка на адресу Гонтаревої про те, що голова НБУ чинить тиск на суди, Паращій назвав ці твердження такими, що не відповідають дійсності: «Бахматюк – на особливому рахунку (у Нацбанку – ред.), – згоден аналітик. – Але, судячи із заяв з боку НБУ і Бахматюка, рахунок судових рішень на користь тієї чи іншої сторони – приблизно однаковий, що не сильно схоже на ефективний результат тиску (Гонтаревої – ред.) на суди».
Нагадаємо, раніше глава Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтин Ворушилін заявив про намір стягнути з Бахматюка 4 млрд гривень, які держава витратила на виплату компенсацій вкладникам банку «Фінансова ініціатива».
За словами керівника ФГВФО, «чистка» банків менеджментом і акціонерами перед визнанням їх неплатоспроможними – поширена на ринку практика. Але завдяки законодавчим дірам менеджмент і акціонери банків-банкрутів уникають будь-якої відповідальності.
Сам Олег Бахматюк раніше заявив, що сумарна заборгованість Укрлендфармінг становить 1,7 млрд доларів – це борги за єврооблігаціями, а також кредити зарубіжних і українських банків.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас