В Україні назвали головну проблему з отриманням траншу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні назвали головну проблему з отриманням траншу МВФ

Казна та Політика
4612
Однією з найбільших перешкод на шляху отримання Україною чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) є дефіцит Пенсійного фонду.
Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.
“Насправді, МВФ нічого захмарного не вимагає. Адже він не є благодійною організацією. Він позичає нам кошти. Але він повинен мати гарантії, що ці гроші повернуться. А раз так, він, як кредитор, звертає нашу увагу на ті системні проблемні моменти, які у нас є. В першу чергу, мова йде про фінансові проблеми. Найбільшою сьогодні фінансовою проблемою є дефіцит Пенсійного фонду”, – заявив Рева.
За словами міністра, для отримання траншу Україні необхідно досягти згоди з МВФ.
“Кредитор вносить свої пропозиції щодо вирішення тих проблемних питань, які він бачить. Відповідно, ми ведемо дискусію на тему, як ми будемо вирішувати цю проблему. Якщо ви не хочете прислухатися до наших рекомендацій, то, будь ласка, запропонуйте ваші. Переконайте нас у тому, що ваші рекомендації ведуть до тієї ж мети іншим способом. Тому ми сьогодні дискутуємо. Ми говоримо, що цей шлях, який нам сьогодні запропонували, для нас не є правильним. Ми вважаємо, що є інша можливість – зменшити дефіцит Пенсійного фонду”, – заявив Рева.
Раніше ЗМІ повідомили, що МВФ висунув Україні сім нових вимог, в числі яких і підвищення пенсійного віку. У свою чергу віце-прем’єр Павло Розенко запевнив, що чинний уряд не зробить ніяких кроків щодо підвищення пенсійного віку. Крім того, прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що повідомлення щодо підвищення пенсійного віку, якого нібито вимагає МВФ, поширюються для “залякування людей”.
Сам Рева вже пояснював, що пенсійний вік в Україні поки не будуть підвищувати, а всі рекомендації МВФ узгоджуються під час переговорів.
До речі, на думку глави МВФ Крістін Лагард, узгодження останніх технічних питань про надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги можна чекати протягом найближчих декількох днів.
Україна і МВФ в березні 2015 року підписали меморандум про економічну і фінансову політику, яку країна повинна проводити в рамках програми розширеного фінансування (EFF). Всього програмою передбачено отримання Україною близько 17 млрд доларів, з яких вже виділено 7,7 млрд доларів.
Так, у вересні 2016 року після
річної затримки МВФ схвалила надання Україні третього траншу в розмірі одного мільярда доларів.
Кабінет міністрів України очікує, що розмір четвертого траншу кредиту МВФ за програмою розширеного фінансування складе 1 млрд доларів США.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас