За що Савченко виключили зі складу делегації України в ПАРЄ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що Савченко виключили зі складу делегації України в ПАРЄ

Казна та Політика
977
Верховна рада виключила Надію Савченко зі складу української делегації у ПАРЄ, скориставшись процедурними моментами. Експерти розповіли про причини такого рішення Ради.
Народний депутат України, військова льотчиця, колишня ув’язнена Кремля Надія Савченко більше не буде представляти Україну в складі делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). За відповідну постанову, внесену на розгляд парламентської сесії комітетом у закордонних справах, з 324 зареєстрованих в залі депутатів Верховної ради проголосували 237, проти – один, 11 – утрималися.
Правило однієї команди
Голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко припускає, що більшість депутатів українського парламенту підтримали це рішення з огляду на останні політичні кроки Савченко, зокрема, її зустрічі в Мінську з лідерами самопроголошених ДНР і ЛНР і спробу вести з ними переговори. “Думаю, багато депутатів дійсно голосували саме під впливом цих подій, тому що впевнені, що така діяльність не відповідає національним інтересам держави”, – сказала Гопко.
За її словами, депутат повинен розуміти, що представляючи Україну у зовнішній політиці, він “не має права на самодіяльність” і повинен у своїх діях дотримуватися офіційної лінії, бо “на міжнародній арені ми всі граємо як одна команда”.
Постанова про позбавлення Надії Савченко членства в ПАРЄ передбачає виключення з раніше прийнятого документа про її звільнення з російської в’язниці, другого пункту. Згідно з ним, Савченко була введена до складу постійних членів делегації Верховної ради в ПАРЄ поза передбаченими квотами.
Заради звільнення з російської в’язниці
Прийнявши це рішення рік тому, депутати Ради сподівалися “використовувати представництво Савченко як депутата асамблеї, щоб повернути її в парламент з російської в’язниці”, пояснює Гопко. І хоча, за її словами, склад парламентської делегації в асамблеї формується за спеціальною формулою, з дотриманням квот, Надія Савченко була включена до складу делегації поза цією квотою.
Але, за офіційною версією, озвученою главою української делегації в ПАРЄ Володимиром Ар’євим, обставини, при яких було прийнято це рішення, змінилися. Він вважає, що міжнародний парламентський статус Савченко забезпечив їй “підтримку впливової міжнародної організації і значною мірою сприяв звільненню та повернення на Україну”.
Тепер, стверджує депутат, у комітеті Ради звернули увагу на недотримання умов призначення членів постійної делегації Верховної ради в ПАРЄ. І рішення щодо Савченко продиктоване бажанням “точніше дотримуватися положень статуту Ради Європи та процедури ПАРЄ”.
Козир проти України
У прес-службі ПАРЄ на запит DW дати оцінку рішенню Верховної ради про виключення Савченко зі складу делегації повідомили, що утримуються від коментарів. А експерт аналітичної групи Geostrategy Володимир Денисюк припустив, що народні депутати вдало скористалися процедурними моментами, щоб вивести зі складу делегації Савченко. “Зрозуміло, що вони не зробили б цього, якби вона дотримувалася партійної дисципліни і не брала на себе ті повноваження, які до неї як народному депутату не відносяться”, – сказав Денисюк.
За його словами, формально питання виключення Надії Савченко з делегації в ПАРЄ цілком відповідає регламенту асамблеї. Однак якщо вона почне писати листи на адресу керівництва ПАРЄ і говорити про те, що її права були порушені, то Києву варто готуватися до хвилі критики. Денисюк не відкидає, що фактом виключення Савченко зі складу делегації в ПАРЄ скористаються певні сили, які почнуть розкручувати тезу про переслідування в Україні за політичними мотивами.
Вікторія Власенко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас