ЖКГ: в Україні змінять договори, тарифи і ставлення до споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЖКГ: в Україні змінять договори, тарифи і ставлення до споживачів

Казна та Політика
2398
У Верховній Раді очікує другого читання новий закон про житлово-комунальні послуги, який може навести хоча б мінімальний лад. Зрозуміло, що всі питання документ не вирішить, але у всякому разі, прості споживачі перестануть бути безправними гаманцями, яким занадто дорого обходяться не завжди якісні послуги.
Про основні прогресивні зміни законопроекту №1581-д, який був прийнятий за основу 2.02.2016.
Так, у пропонованій редакції документа уточнено деякі терміни і повноваження держорганів у сфері ЖКГ і зафіксовано, що учасниками правовідносин у сфері надання ЖКП є споживачі (індивідуальні та колективні), керуючий і виконавці.
Основні нововведення:
Житлова послуга і комунальна послуга – різні речі.
Житлова послуга – це послуга з управління багатоквартирним будинком: прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, утримання ліфтів, купівля електроенергії для забезпечення функціонування спільного майна, поточний ремонт загального майна і так далі.
Комунальні послуги – це постачання природного газу, електричної енергії, теплової енергії, гарячої та холодної води, водовідведення, поводження з побутовими відходами.
_Нові права споживача: _
- Без додаткової оплати отримувати від виконавця ЖКП інформацію про ціни і тарифи, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни, норми споживання і порядок надання послуг, а також про її споживчі властивості;
- Розірвати договір про надання комунальних послуг (крім постачання теплової енергії), попередивши про це виконавця не менше ніж за два місяці до дати розірвання договору.
Обов’язки індивідуального споживача:
- Інформувати керівника, виконавців комунальних послуг про зміну власника житла і про фактичну кількість осіб, які постійно проживають в приміщенні;
- Надавати виконавцю послуг показники індивідуальних приладів обліку в порядку і строки, визначені договором.
Змінено редакцію пункту “Ціни (тарифи) на ЖКП встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону вони є регульованими”. У ряді випадків, які вказані в законі, додатково до плати за комунальну послугу з постачання теплової енергії, гарячої та холодної води, водовідведення, поводження з твердими побутовими відходами споживач вносить плату за обслуговування клієнта для відшкодування виконавцю ряду його витрат.
У разі перерви в наданні послуг на ліквідацію наслідків аварії виконавець зобов’язаний повідомити споживача про таку перерву не пізніше трьох годин з моменту початку.
Комерційний облік комунальних послуг (крім поводження з побутовими відходами) здійснюється будинковим вузлом; облік послуг з постачання газу і з постачання електроенергії – індивідуальними вузлами; розподіл показань будинкових вузлів по споживачах здійснюється на основі показань індивідуальних лічильників.
Всі обслуговування індивідуальних лічильників здійснюється за рахунок їхніх власників. Але якщо індивідуальними споживачами укладені договори з виконавцями послуг, то всі витрати по обслуговуванню лічильників лягають на виконавця (він їх включає в плату за обслуговування клієнта).
Максимальний розмір пені за прострочення оплати комунальних послуг знижено в 10 разів – до 0,01% суми боргу за день.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас