Через ProZorro вже продали на 12 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через ProZorro вже продали на 12 млрд грн

Казна та Політика
321
За 2016 рік на майданчику системи електронних закупівель «ProZorro» відбулося близько 225 тис. тендерів. Проте, творці системи ProZorro незадоволені результатами, заявила Христина Гуцалова, координатор проекту ProZorro.
За її словами, система робилася в інтересах трьох великих груп: влади, бізнесу та суспільства (закупника, постачальника і громадського контролера). На сьогоднішній день в ProZorro працює майже 225 тис. покупців і 38 тис. постачальників. Однак стало очевидно, що не можна побудувати ідеальну систему, яка б відповідала запитам всіх учасників процесу.
«У цьому трикутнику партнерства не все гладко. Саме тому ми ввели обмеження: зараз не можна провести тендер за 1 годину – тривалість тендера не менше двох днів, не можна також провести тендер на суму менше 3 тис. грн. Крім того, ми створюємо бібліотеку специфікацій. Таким чином намагаємося згладити непрофесіоналізм замовників. У бібліотеці будуть готові приклади, які можна брати і використовувати. Плюс, ми впроваджуємо пошуково-аналітичну систему «007». Тобто за кожною операцією, яка пройшла через ProZorro, можна буде відстежити, чи була оплата по Казначейству», – повідомила Гуцалова.
Вона також нагадала про існування електронного оскарження. Однак оскаржується менше 1% тендерів. «Ми вважаємо, що це критично мало. Ми закликаємо бізнес скаржитися активніше», – сказала Гуцалова.
Нагадаємо, у вересні Фондом гарантування вкладів фізичних осіб України був запущений пілотний проект з продажу активів неплатоспроможних банків – ProZorro. Перші аукціони заплановані на жовтень. Активів у ФГВФО – на 100 млрд грн. Це близько 600 автомобілів, 1 тис. земельних ділянок, 1,5 тис. об’єктів нерухомості. «Найкращий спосіб зберегти кошти сьогодні – купувати у держави промислове обладнання, квартири, машини і т.д. На сьогоднішній день вже підключено 14 торгових майданчиків, хоча починали з чотирьох», – резюмував Олексій Соболєв, керівник проекту ProZorro.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас