Експерти прогнозують падіння курсу гривні і підвищення вартості пального — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують падіння курсу гривні і підвищення вартості пального

Казна та Політика
2371
Швидше за все гривня піде вниз, особливо якщо до кінця серпня не буде прийнято рішення про надання Україні чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Про це повідомив експерт, директор науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев, прогнозуючи можливі цінові коливання на стелах АЗС.
“Швидше за все Україна з нового року не отримає черговий транш кредиту. Всім зрозуміло, що нинішній курс гривні до долара є, скажімо так, штучним і для того, щоб звести бюджет, потрібно буде цей курс послабити ще раз. На це вказує, зокрема, і прогноз курсу на наступний рік, який встановлений для розрахунку бюджету на рівні 27,20 грн. Тому, коли всі прийдуть з відпусток і закінчиться сезон відпочинку, швидше за все, курс піде вниз і знову ж таки все буде залежати від того, яким чином поведуть себе нафтопродукти завозяться з-за кордону.
А 85% нафтопродуктів закуповуються за валюту зараз, і якщо НБУ занадто послабить гривню, то буде працювати співвідношення, про яке я говорив: якщо в середньому за тиждень долар подорожчає на гривню, то це означає, що через 2 тижні зросте вартість нафтопродуктів на 60 коп. І кожна гривня – це нові 60 коп. Зрозуміло, що тут, плюс-мінус, залежно від мережі АЗС, від бренду і від виду самого пального”, – пояснив він.
Разом з тим, за словами експерта паливного ринку Сергія Куюна, найближчим часом очікується подорожчання дизельного палива.
За його словами, для нормальної роботи ринку в Україні та прогнозованості цін держава, в першу чергу, повинно знищити тіньовий ринок палива.
“Зараз на українському ринку 25% палива – це контрабанда і конфіскат. Отже, їх якість в рази нижчою від заявленої вартості”, – переконаний С. Куюн.
Він додав, що повільне зниження цін на бензин сьогодні обумовлено невпевненістю виробників у подальшому зміцненні гривні.
Так, за станом на 17 серпня, курс готівкового долара на ринку валютообмінних операцій у столиці піднявся на 1,46% і досяг відміток 25,9000/26,1000.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас