Економічний подкаст 107. Юлія Вітка (CRF): Як захистити права споживачів фінансових послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

Економічний подкаст 107. Юлія Вітка (CRF): Як захистити права споживачів фінансових послуг

614
У сьогоднішньому випуску Юлія і Станіслав поспілкувалися з лідером напрямку захисту прав споживачів Комплексної програми розвитку фінансового сектора України до 2020 року Юлією Віткою.
Темою випуску став законопроект № 2456-д, який вносить зміни в законодавство щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, а також законопроект 2455 “Про споживче кредитування”, який передбачає обов’язкову перевірку кредитною організацією кредитоспроможності позичальника, обов’язкове інформування позичальника про ефективну процентну ставку, а також про зміну черговості погашення частин кредиту, в разі його прострочення.
За словами Юлії Вітки, два законопроекти запроваджують важливі нововведення, які зможуть запобігти певним порушенням прав споживачів фінансових послуг або ж нададуть споживачам інструментарій для захисту своїх прав.
На сьогоднішній день споживачі фінансових послуг стикаються з тим, що не всі фінансові установи дотримуються практики належного розкриття інформації. Фінансові установи приховують додаткові комісії, платежі за супутні послуги, які не включаються до розрахунку реальної процентної ставки. Все це тягне ризик того, що споживач не розраховує на свої фінансові можливості, в результаті не в змозі повернути кредит, що в разі системних порушень може негативно позначитися не тільки на позичальнику банку.
У законопроекті 2455 “Про споживче кредитування” прописано, що проблеми з розкриття інформації будуть усунуті.
“Визначать стандартні вимоги до реклами – реклама під 0% кредитів буде заборонена”, – розповіла в подкасті Юлія Вітка.
Практика показує, що притягнути фінансову установу до відповідальності за порушення прав споживачів фінансових послуг майже неможливо, оскільки в законодавстві відсутні адекватні санкції. Якщо права споживача порушені, в його арсеналі залишаються тільки загальні засоби захисту, передбачені Цивільним кодексом, – сплата неустойки, відшкодування збитків.
Зазначені питання вирішує законопроект 2456-д. Документ визначає конкретні фінансові санкції та адміністративну відповідальність посадових осіб фінансових установ за порушення прав споживачів.
Крім того, законопроект 2456-д регулює рекламу фінансових послуг. Зокрема, недобросовісною та забороненою буде вважатися реклама фінансових послуг особами, які не мають відповідної ліцензії.
Хронометраж: 37:38
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас