Американські вчені розробляють щеплення від ВІЛ з "нейтралізуючим антитілом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені розробляють щеплення від ВІЛ з "нейтралізуючим антитілом"

Технології&Авто
491
Розвиток ВІЛ/СНІД можна пригнічувати без традиційного набору антиретровірусних препаратів – за допомогою певних антитіл, отриманих з людського організму.
Про це свідчить лист, надрукований в американському журналі Nature групою вчених на чолі з Мішелем Нуссенцвайгом із Рокфеллерівського університету в США.
Відповідно до публікації, йдеться про так зване “нейтралізуюче антитіло” під кодовим позначенням 3BNC117.
Воно було виділено з організму одного з унікальних пацієнтів, які мають природний імунітет до ВІЛ. У цих людей навіть при зараженні вірусом інфекція не розвивається, а пригнічується природним шляхом.
Тепер група Нуссенцвайга спробувала використовувати ін’єкції цього ж антитіла для придушення ВІЛ у звичайних пацієнтів. Дві групи носіїв вірусу в жорстко контрольованих умовах припинили приймати звичайні ліки; замість цього їм зробили серії ін’єкцій.
У всіх 13 учасників експерименту вірусне навантаження залишалося досить низьким щонайменше 5 тижнів після останнього щеплення, тобто вдвічі довше нормального терміну. У шістьох захист діяв як мінімум 9 тижнів. Було зафіксовано і 19-тижневий рекорд. Неприємних побічних ефектів не спостерігалося.
За повідомленням газети Los Angeles Times, Нуссенцвайг визнає, що говорити про ліки від ВІЛ/СНІД поки зарано. На його погляд, “це дуже висока планка”. Але він вже мріє про щеплення для захисту здорових людей від зараження. На приматах такі експерименти вже проводилися і принесли обнадійливі результати.
“У моїх мріях це щось на зразок щеплення від грипу, – сказав керівник наукової групи. – Раз на рік робиш – і все”. Видання наводить також відгук головного інфекціоніста Америки доктора Ентоні Фаучі, який назвав роботу Нуссенцвайга і його колег “чудовим дослідженням” в “дуже конкурентній сфері”.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас