Контролери чи співучасники: хто повинен відповідати за маніпулювання цінами на фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контролери чи співучасники: хто повинен відповідати за маніпулювання цінами на фондовому ринку

Фондовий ринок
236
Біржі повинні не тільки уважно вивчати емітента, перш ніж включати його цінні папери в лістинг, а й надалі відстежувати інформацію про нього і його діяльність, про важливі корпоративні події, подачу звітності і т. д.
В рамках нашої роботи по боротьбі з маніпулюванням цінами на фондовому ринку ми перейшли від розгляду справ по торговцям цінними паперами до розгляду питання причетності фондових бірж до цього правопорушення.
Чи причетні фондові біржі до маніпулятивних операцій, які укладають члени бірж – торговці цінними паперами? Чи повинні біржі відстежувати операції в їхніх торговельних системах на предмет маніпуляцій? Чи повинні вони запобігати маніпуляції?
На більшості цих питань відповідь ствердна. Біржі повинні це робити, а раз вони цього не роблять, то вони причетні до порушень. Така світова практика біржової торгівлі.
Сьогодні нами були розглянуті справи за кількома фондовим біржам щодо їх бездіяльності щодо запобігання маніпулювання цінами під час здійснення операцій з цінними паперами.
По трьох біржах ми бачимо ситуацію, коли, включаючи цінні папери в лістинг, біржа не дивиться на регулярну звітність емітента, особливу інформацію, яка публікується в загальнодоступній базі даних, на інформацію про фінансові показники діяльності. Тому що якби біржа ознайомилася з цією інформацією (що вона зобов’язана робити за законодавством), то факти невідповідності цін, які встановлювалися на деякі цінні папери в процесі торгів, з фінансово-господарськими показниками діяльності цих емітентів, були б для біржі очевидними.
Ми вважаємо, що біржі повинні не тільки уважно вивчати емітента, перш ніж включати його цінні папери в лістинг, а й надалі відстежувати інформацію про нього і його діяльності, про важливі корпоративні події, подачу звітності і т. Д.
Ще один епізод стосується ігнорування біржами технічних зустрічних угод, особливо коли такі угоди відбуваються напередодні важливих корпоративних подій емітентів. Але біржі повинні звертати увагу на такі угоди, в результаті ланцюжка яких не змінюється власник цінних паперів. Коли, наприклад, один торговець продає іншому п’ять тисяч акцій за неринковою ціною, а інший продає йому назад в той же день дві і три тисячі акцій за цією ж ціною. У чому економічний сенс такої угоди, крім як у фіксації певного біржового курсу? У тому числі з метою завищити його, знаючи про заплановану корпоративну подію, щоб, наприклад, претендувати на викуп акцій емітента за вищою ціною.
Це тільки початок, ми витягли на поверхню всього лише кілька кричущих прецедентів. Велика кількість справ ще перебуває в стадії розгляду.
На жаль, як я вже говорив, з боку бірж ми бачимо повну байдужість до того, що відбувається в їхніх торговельних системах, навіть коли ознаки правопорушень очевидні. Нам би хотілося, щоб біржі проявляли набагато більшу відповідальність в питанні контролю торгів. Біржі не можуть закривати очі на такі серйозні правопорушення як маніпулювання цінами в їхніх торговельних системах. Інакше вони самі стають їх співучасниками.
Тімур Хромаєв, глава НКЦПФР
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас