ГПУ підозрює керівництво банку "Надра" в умисному доведенні його до неплатоспроможності і виведенні $1,3 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ підозрює керівництво банку "Надра" в умисному доведенні його до неплатоспроможності і виведенні $1,3 млрд

Кримінал
829
Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до особових справ керівництва і ряду співробітників банку “Надра” для розслідування за підозрою в умисному доведенні фінустанови до категорії неплатоспроможних та виведення коштів на $1 млрд і 8 млрд грн (близько $0,3 млрд).
Про це повідомляється в ухвалі суду від 18 квітня 2016 року.
На думку слідчих, внаслідок умисних дій з боку керівництва банку, з метою доведення його до категорії неплатоспроможних протягом першого кварталу 2015 року шляхом дроблення вкладів фізичних осіб та виведення коштів юридичних осіб кредитний портфель банку був зменшений на 8 млрд грн і $1 млрд.
Згідно з документом, під час досудового розслідування встановлено, що в 2014 році службові особи банку отримали кредити для підтримки ліквідності на 3,3 млрд грн.
Разом з тим, в лютому 2015 року НБУ визнав банк неплатоспроможним, а в червні 2015 року – прийняв рішення про його ліквідацію через недокапіталізацію згідно з вимогами стрес-тесту.
Як наголошується в документі, в ході досудового розслідування виникла необхідність допиту колишнього складу керівництва банку, які звернулися до Національного банку України для підтримки ліквідності, проте це виявилося неможливим через відсутність їх адрес і телефонів.
Визначення діють один місяць.
Як повідомлялося, Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ “КБ “Надра”, 4 червня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації цього банку.
НБУ в серпні 2014 прийняв рішення про віднесення банку “Надра” до категорії проблемних і встановив термін для прийняття банком заходів щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства.
Як зазначив регулятор, результати безвиїзного банківського нагляду показали, що проблеми виникли в результаті ризикової діяльності акціонерів і менеджменту банку на чолі з Ігорем Гіленко в період до фінансової кризи 2008-2009 років. Рішення про виведення банку з процедури тимчасової адміністрації в 2011 році було прийнято передчасно: банк продовжив діяльність недостатньо капіталізованим і став не в змозі витримати кризу ліквідності в 2014-2015 роках. При цьому акціонери і керівництво банку “Надра” не запропонували своєчасних достатніх заходів для збільшення капіталу банку до необхідного рівня, достатнього для забезпечення його платоспроможності.
У зв’язку з цим НБУ 5 лютого 2015 року відніс банк “Надра” до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів тимчасову адміністрацію на період з 6 лютого до 5 травня, а потім продовжив термін її роботи в банку до 5 червня .
За даними регулятора, загальна сума можливого відшкодування вкладникам банку “Надра” станом на 1 травня 2015 року склала 3,8 млрд грн. Вклади в межах гарантованої суми в 200 тис. грн мали 99% всіх вкладників банку “Надра”.
Банк “Надра”, заснований в 1993 році, входить до Group DF, яка належить Дмитру Фірташу.
Згідно з даними Нацбанку України, за статком на 1 січня 2015 року за розміром загальних активів банк посідав 11-е місце (35,878 млрд грн) серед 158 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас