4 точки зору про Володимира Гройсмана від його колег по Вінниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4 точки зору про Володимира Гройсмана від його колег по Вінниці

Казна та Політика
1920
Цього тижня Україна може отримати нового прем’єр-міністра. Найбільш імовірний кандидат на цей пост – спікер парламенту Володимир Гройсман, якого висуває президентська фракція «Блок Петра Порошенка». Однак ця завидна підтримка одночасно – і основний недолік претендента. Тісний зв’язок президента з прем’єром зміцнює монопартійність в українському політикумі і викликає стійкі асоціації з попередником Порошенка.
На думку політолога Володимира Фесенка, кандидатура Гройсмана виникала не як найбажаніша президентом Порошенком, а просто через відсутність альтернативи. «Яресько абсолютно влаштовувала Порошенка, абсолютно. Але стало абсолютно ясно, що її кандидатура не проходить. Тож вибір був – або продовження кризи, або реалістичний варіант із Гройсманом», – пояснює він.
Однак противники такого зміцнення команди є і всередині самого БПП, констатує джерело Forbes – представник цієї політичної сили. Інтереси колег по партії неоднорідні, і висловлюються побоювання, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман сформує уряд із представників своєї старої команди, а це ще більше порушить баланс сил.
Прем’єр і його команда
З огляду на неабияк виснажений за два роки після Революції гідності кадровий резерв і провал проекту «варяги», потенційні кандидати в Кабмін – колеги Гройсмана по вінницькому етапу його кар’єри, в тому числі нинішні народні депутати. «Ніяких обмежень немає, в разі переходу в Кабмін потрібно тільки буде в 20-денний термін відмовитися від депутатського мандата», – підкреслює Фесенко, нагадуючи, що так розвивалася кар’єра багатьох членів уряду.
Отже, наскільки ж обґрунтованою є думка про сформований «вінницький клан»? Такою ж, як раніше виявилися не надуманими і побоювання про дніпропетровську і донецьку команди?
Народні депутати – уродженці Вінницької області, з якими звʼязався Forbes, в один голос запевняють: з ними не вели переговорів про перехід у Кабмін. «Вперше таке чую, дуже здивований, – каже нардеп Геннадій Ткачук. – Я думаю, моя робота повинна бути сконцентрована у Верховній Раді. Звичайно, в житті все буває, але досі таких пропозицій мені ніхто не робив».
«Мені не пропонували, але я солдат своєї партії. Якщо буде необхідність, погоджуся. Мені без різниці, де працювати», – стверджує нардеп Іван Мельничук.
Його колега Сергій Кудлаєнко нагадує, що мер Гройсман сформував потужну команду в органах влади в Вінниці і в економічній, і в гуманітарній сфері, і вона може бути ефективна в масштабах країни. «Не хочу помилятися по персоналіях, але в Вінниці достатньо професійних людей у різних сферах, які з гідністю могли б працювати і показувати результати», – вважає він.
З іншого боку, Forbes чув і менш захоплені відгуки – про надуманість «вінницького економічного дива». «Трамвай із вайфай і фонтан. В іншому – все так же, як і скрізь», – прокоментував один зі співрозмовників Forbes.
Точки зору про Володимира Гройсмана людей, які знали його до переїзду в столицю:
Сергій Кудлаєнко, народний депутат від БПП
І, виходячи зі свого професійного і особистого ресурсу, думаю, він зуміє вийти з тієї ситуації, яка склалася в країні.
Іван Мельничук, народний депутат від БПП
Зрозумійте правильно. І будь-який народний депутат, і тим більше голова парламенту – ми завжди висловлюємо президенту те, що думаємо. І на зустрічі фракції, і поштою – у нас є багато способів донести до нього свою думку. Ставимо питання, висловлюємо, що нас влаштовує, що не влаштовує. Інша справа – які приймаються рішення, але в більшості випадків президент нас чує.
Приходячи на такий пост, людина формує команду, і за цю команду він відповідає і перед своїми виборцям, і перед депутатами, яких він буде переконувати в тому, що ці люди дійсно йому необхідні. Наша справа – підтримати або не підтримати. Я вважаю, що його команду необхідно підтримати. Як по-іншому? Без підтримки ніхто не впорається ніколи.
Геннадій Ткачук, народний депутат від БПП
У статусі спікера Верховної Ради, будучи компромісною, ввічливою, наполегливою і толерантною людиною, він вдало зміг об’єднати зал. Але при всій своїй толерантності він – досить принципова людина, і у нього є своя думка. Якщо він у чомусь переконаний – буде діяти відповідно.
Я думаю, всі розуміють, що у співпраці депутатського корпусу з урядом Арсенія Петровича Яценюка немає майбутнього.
Петро Юрчишин, народний депутат від БПП
Що стосується команди, в Україні багато професіоналів. У якій вони партії, я б зараз взагалі не брав до уваги. Але більш ніж упевнений, що Володимир Гройсман візьме на посади людей, незалежних від партій, професійних, оскільки він – командний гравець і націлений працювати на результат.
Віталій Кравченко, Максим Мордовцев
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас