Ціна без лічильника: Лютневі платіжки за газ "стануть важчими" вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна без лічильника: Лютневі платіжки за газ "стануть важчими" вдвічі

Особисті фінанси
9955
Для тих, у кого вдома стоять газплити і газові колонки і при цьому немає лічильників обліку витрати газу (а таких більшість серед городян) – погана новина: Вищий адмінсуд України визнав незаконним і скасував постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників.
Своє рішення суд мотивував тим, що норми занижені і ті, у кого стоять прилади обліку, фактично платять більше, ніж ті, у кого їх немає, хоча повинно бути навпаки. Рішення суду набуло чинності і оскарженню не підлягає.
БОРГ У 5,5 МІЛЬЯРДІВ. За словами директора енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, це означає, що вже лютневі платіжки “стнуть важчими” вдвічі. А ось чи доведеться людям оплачувати борги, що не з їхньої вини накопичилися з травня 2015 по січень 2016- го – поки неясно. Як незрозуміло і те, що якщо вони не будуть платити, то хто заплатить за незаконне, як виявилося, рішення уряду, якщо не кінцевий споживач.
З урахуванням того, що за нормами за газ платять приблизно 4 млн домогосподарств, через рішення Кабміну вони спожили, але не сплатили за цей час майже 800 млн куб.м газу на суму до 5,5 млрд грн.
РОЗРАХУНКИ. Нагадаємо: після зменшення рішенням Кабміну норм споживання газу вдвічі, ті у кого вдома тільки газплита і централізоване гаряче водопостачання (ГВП), платять в місяць за газ з розрахунку 3 куб. м / чол., на сьогодні це 21,56 грн. Ті, у кого немає ГВП і колонки (газового водонагрівача) – платять в місяць за 4,5 куб. м / чол. газу (32,34 грн), при наявності колонки – за 9 куб. м / чол. газу (64,68 грн). Тепер ці суми подвояться. Наприклад, якщо зараз сім’я з 3 чол. з газплитою і без лічильника платить майже 65 грн / міс., то буде 130 грн. Окреме питання – з нагромадженним боргом, адже згадана сім’я з трьох “їдців”, за умови, що вона акуратно платила за рахунками, тепер винна “Нафтогазу” за 9 місяців ще майже 585 грн.
ГРОМАДЯНИ: ЗА ЩО? Думки споживачів газу розділилися. Ті, у кого стоять лічильники, кажуть, що справедливість перемогла, так як вони зараз платять більше, ніж за нормами. “У мене квартира-сталінка, стоїть колонка. Сім’я 3 людини. Рік тому мені примусово, спасибі, що безкоштовно, встановили лічильник газу, платимо в місяць за 38-40 кубів. А така ж сім’я за нормами – за 27 кубів або в 1,5 рази менше, хоча напевно споживає приблизно стільки ж”, – упевнений киянин Володимир Сенченко.
Ті, що не мають лічильників незадоволені. “Це рішення на користь” Нафтогазу”, так як наша сім’я, як і багато хто, не споживає реально більше 3 кубів на місяць на кожного, – обурюється інший киянин, Василь Попов. – Потім цей газ спишуть і продадуть ще раз. Кабмін хоч в чомусь вчинив правильно, і то суд скасував. І потім, навіть якщо доведеться тепер платити більше, чому я повинен сплачувати борг? Моєї провини немає, я акуратно оплачував рахунки!”
ЮРИСТИ: ДОПЛАЧУВАТИ НЕ ТРЕБА. Юрист Володимир Столітній каже, що в питанні оплати боргу є законодавча колізія: з одного боку, рішення суду треба виконувати і недоїмку відшкодувати. З іншого боку: якщо закон погіршує становище громадянина – а рішення суду б’є його по кишені, то воно не повинно мати зворотної сили, адже споживач не винен в помилках влади. “Можливі два варіанти: борг розстрочать на 9 місяців, включивши його в рахунок, або спишуть за рахунок держави”, – сказав нам Столітній.
На думку Землянського, люди платити навряд чи будуть, так як це може загострити соціальну обстановку в суспільстві: “Газ і так подорожчав уп’ятеро, а тут ще за” косяк “Кабміну хочуть змусити платити народ. Думаю, що цей борг спишуть за рахунок держбюджету”. Поки ясно лише одне: за газ в лютому заплатимо вдвічі більше.
У Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг ситуацію поки не коментують. “Коли побачимо рішення суду, стане зрозуміло, які потрібно внести зміни до законодавства”, – відповіли нам в прес-службі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас