В Україні потрібно вирішувати не тільки проблему валютних кредитів, але і доларизації економіки в цілому, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні потрібно вирішувати не тільки проблему валютних кредитів, але і доларизації економіки в цілому, - експерт

Казна та Політика
454
Уряду і Нацбанку слід приділити увагу не тільки вирішенню проблеми реструктуризації валютних кредитів, але і куди більш глобальної проблеми – доларизації економіки, заявив екс-голова Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Борис Візирів.
“Була очевидна помилка регулятора тоді, коли він дозволяв банкам надавати кредити фізособам в іноземній валюті. Зараз важливо підтримати людей, які постраждали через девальвацію, реструктурувати ці позики. Для цього держава веде діалог з банками і профільними асоціаціями. Вважаю, в кінці кінців, буде прийнято якесь зважене рішення, яке вирішить проблему позичальників, які не завдавши шкоди банківському сектору “, – заявив він. Візирів підкреслив, що це вигідно не тільки позичальникам, а й економіці, оскільки великий обсяг проблемних кредитів заважає відновленню кредитування і активного економічного зростання України.
“За оцінками Мінфіну, в результаті схвалення запропонованих державою ініціатив близько 37 тисяч сімей зможуть провести реструктуризацію іпотечних кредитів, що також матиме важливий соціальний ефект”, – підкреслив він.
У той же час Борис Візирів вважає, що держава повинна не забувати і про іншу проблему, яка підриває фінансову стабільність в країні.
“Державна політика повинна звертати більшу увагу на національну валюту. Сьогодні в Україні всі забули про те, що вона у нас взагалі є. Доларизація активів і зобов’язань знаходиться на рівні приблизно в 50%, що несе небезпеку для всієї фінансової системи. Ми отримали і “заміщення валюти”, коли іноземна валюта використовується поряд з національною валютою як засіб платежу, і” заміщення активів “, коли долари перетворилися на засіб заощаджень і інвестиційний актив. Є національна валюта – гривня і саме вона повинна обслуговувати економіку. В тому числі і той самий ринок нерухомості, через який стільки проблем з поверненням кредитів. Логічно, коли іноземною валютою користуються міжнародні корпорації, але абсолютно незрозуміло, коли в доларах встановлюють ціни забудовники. Вони закуповують матеріал в гривні, зарплату отримують в гривні, але квадратний метр у нас чомусь рахується в доларіах”, – зазначив він.
Візирів вважає, що держава повинна докласти всіх зусиль для того, щоб змінити ситуацію. Він також назвав механізми, які можна використовувати для зниження залежності економіки від долара США.
“Це альтернативні, номіновані в національній валюті, інвестиційні інструменти, індексовані деривативи, ефективне використання резервних вимог Нацбанком. У той же час не потрібно забувати, що дієва дедоларизація неможлива без довіри громадян до політики, що проводиться урядом і Національним банком. У зв’язку з цим рішення проблеми валютних позичальників правильний крок, який покаже рішучість і здатність держави вирішувати давно наболілі питання “, – зазначив Борис Візирів.
Нагадаємо, що раніше міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що валютні кредити потрібно реструктуризувати тільки тим українцям, які отримували їх на придбання особистого житла, і які через неможливість оплатити кредит можуть залишитися без даху над головою. На її думку, таке рішення буде справедливим по відношенню до решти громадянам країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас