Українські дипломати безмитно ввозили в Україну до 500 машин на рік, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські дипломати безмитно ввозили в Україну до 500 машин на рік, - ЗМІ

Казна та Політика
4051
Уряд пропонує повернути українським дипломатам право безмитного ввезення легкових автомобілів в Україні. Відповідний законопроект поданий у Верховну Раду і може бути розглянутий вже в найближчі дні.
Головна умова для безмитного ввезення – дипломати мають попрацювати далеко від Батьківщини не менше двох років, а машину купити не пізніше, ніж за півтора року до повернення. Ще одна умова – вартість машини не повинна перевищувати третини від заробітку дипломата за весь строк відрядження.
Уряд Яценюка не винайшов велосипед – схожа норма працювала з 2004 року, завдяки постанові Кабміну Віктора Януковича, пише Главком.
Відповідно до неї, українські дипломати ввозили в країну різні товари без сплати податків, якщо їх вартість не перевищувала половини заробітку за період закордонного відрядження.
Півтора роки тому, за рішенням команди Яценюка діру на кордоні закрили, скасувавши дію «безмитного» провозу з 1 січня 2015 року.
Через рік Кабмін має намір повернути «безмитне право» для дипломатів.
Як випливає з відповіді Державної фіскальної служби, в 2014 році (вже за нової влади) в країну заїхало 465 безмитних «дипломатичних» автомобілів.
Приблизний підрахунок, що враховує кількість співробітників в дипломатичних установах за кордоном (1500 чоловік) і середній термін закордонного відрядження (три роки), показує, що мало не кожен дипломат в 2014 році повернувся в Україну «на колесах». Така автоманія в МЗС може свідчити про те, що мова йде не стільки про власні потреби чиновників в автотранспорті, скільки про можливості вигідно перепродати автомобіль всередині України.
До речі, в 2013-му році без сплати мита в країну заїхало помітно менше машин дипломатичних співробітників – 330.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас