НБУ: Понад 86% ділових кіл України прогнозують ослаблення національної валюти через 12 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Понад 86% ділових кіл України прогнозують ослаблення національної валюти через 12 місяців

Казна та Політика
3271
Інфляційні очікування ділових кіл України в четвертому кварталі 2015 року покращилися, девальваційні – посилилися, індекс ділових очікувань другий квартал поспіль перевищив 100%.
Такі оцінки зафіксовані за підсумками опитування Національним банком України (НБУ) керівників підприємств країни: у листопаді-грудні 2015 року було опитано 859 підприємств в 22 регіонах країни (без урахування анексованою території Криму, а також Донецької та Луганської областей).
“Компанії покращують інфляційні очікування третій квартал поспіль. У середньому вони очікують зростання споживчих цін на 22,5% протягом наступних 12 місяців. За результатами третього кварталу минулого року вони прогнозували споживчу інфляцію в розмірі 25,5%”, – повідомляється на веб сайті регулятора.
Як зазначає Нацбанк, очікуване підвищення цін підприємства пов’язують з обмінним курсом гривні і зростанням витрат на виробництво. При цьому найменший вплив на підвищення цін мають пропозицію грошей в економіці, динаміка цін на світових ринках, соціальні витрати бюджету.
Разом з тим через коливання обмінного курсу гривні в останні місяці минулого року девальваційні очікування керівників підприємств інерційно дещо посилились.
Згідно з опитуванням, ослаблення національної валюти через 12 місяців поки прогнозує 86,6% респондентів.
Крім того, підприємства очікують пожвавлення ділової активності в 2016 році.
“Другий квартал поспіль індекс ділових очікувань перевищує значення 100%, яке не спостерігалося з другого кварталу 2014 року. В кінці 2015-го цей показник досяг 104,0% – максимуму за півтора року. Зокрема, в порівнянні з попереднім кварталом він виріс на 3,8 п. п.”, – констатує центробанк.
Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські, енерго- і водопостачальні, а також торговельні підприємства. Найнижчі очікування – у підприємств добувної промисловості та транспорту.
Опитування також показало, що, враховуючи очікуване поступове відновлення виробництва, підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Серед тих, хто планує залучати банківські кредити для фінансування діяльності (35,0% опитаних), переважна більшість воліє кредити в національній валюті (86,2% респондентів).
Крім того, третій квартал поспіль збільшувалася частка компаній, які відзначили відсутність проблем із здійсненням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках: станом на кінець 2015 року це показали 91,3% опитаних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас