Передсвяткова гривня: у новий рік – з новим курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передсвяткова гривня: у новий рік – з новим курсом

Валюта
1906
Минулого тижня готівковий курс гривні до долара цілком буденно переступив позначку з цифрою «26». На початку цього тижня купити іноземну валюту можна вже трохи дешевше: якщо в п’ятницю банки були готові розлучатися з нею по 25,3−25,7 грн/$, то в понеділок на готівковому ринку валюта доступна за курсом 25,3−25,5 грн/$.
Національна валюта пережила ще один невеликий виток девальвації. Навіть незважаючи на реструктуризацію зовнішніх боргових зобов’язань України, які вважалися одним із головних факторів тиску на гривню, Національному банку доводиться виходити на ринок із продажем валюти, щоб тримати курс не вище раніше озвученого Міністерством фінансів прогнозу на 2016 рік − 24,1 грн за долар.
При цьому з вербальними інтервенціями НБУ вже не виходить і «відкатів» курсу не обіцяє. Зате публічно висловився представник Міністерства фінансів − заступник глави відомства Ігор Уманський. Так, у п’ятницю, під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді він зазначив, що сформовану на валютному ринку ситуацію можна пояснити як тиском зайвої гривневої ліквідності, що прийшла на ринок через виплати Фонду гарантування вкладів, так і сезонним фактором. «Але я впевнений, що ця тенденція завершиться ближче до різдвяних свят. Зараз вона має тимчасовий характер», − продовжив він.
«Враховуючи, що минулого тижня Нацбанк навіть оголосив аукціон з купівлі валюти, і рівні відсікання наближалися до 23,50 грн/$, можна сказати, що НБУ не вважає для курсу необхідним опускатися нижче 23,50. Разом з тим він і не дозволяв курсу виходити за рамки 24,0. Однак я б не називав це «новим коридором». Рамки такого коридору можуть дуже швидко змінюватися, і на них не варто орієнтуватися», − стверджує начальник відділу в роботі з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital Юрій Товстенко.
З ним погоджується і начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank Єгор Перелигін. «На мою думку, не можна говорити про якийсь коридор. Складно взагалі цей термін застосувати в нинішніх реаліях. Щоб був коридор − треба, щоб НБУ тримав його якимись маяками», − каже аналітик.
Чекати зміцнення національної валюти не дозволяє ряд фундаментальних факторів. «Дуже довго уряд, як і керівництво центрального банку, повторювали мантру, що курс у нас і так занадто просів, що девальвація пройшла з «запасом» до інших країн, тому нам нема чого боятися. На жаль, такі «заклинання» не працюють, а швидше − погіршують ситуацію, коли населення і бізнес бачать, що заяви влади суперечать реальності», − зазначає фінансовий аналітик Іван Угляниця.
Серед факторів, які підштовхують гривню до чергового витка зниження відносно долара, аналітик виділяє чотири основних. Перший із них − це продовження інфляційної спіралі. Так, незважаючи на розмови про те, що інфляція сповільнюється, новий виток зростання цін з жовтня свідчить про зворотне, а це зберігає високі інфляційні очікування. Другий − продовжує зниження цін на сировинних ринках. Третій − це новий виток виплат вкладникам збанкрутілих банків. А четвертий − помітне зниження курсів місцевих валют у східноєвропейських сусідів і деяких інших країн. Зокрема, Чехія показала просідання в 6%, Польща − в 6,5%, а Румунія, Хорватія та ПАР − по 7%.
Все менше оптимізму у фінансистів викликає і сама політика регулятора на валютному ринку − його дії, засновані на валютних аукціонах і адміністративному тиску, ринком сприймаються вкрай неоднозначно. «Проблема будь-якого адміністративного затискання ринку в тому, що тепер не можна точно спрогнозувати, наскільки великим є реальний «задавлений» адмінзаходами і відкладений попит на валюту. Тобто невідомо, на скільки тижнів чи днів вистачить резервів НБУ», − каже голова правління великого банку на правах анонімності.
Так, майбутнє національної валюти залишається під питанням. Однак те, що Національний банк на вихідних знову озвучив прогнозне значення інфляції на 2016 рік у розмірі 12%, наводить на думку, що регулятор повинен утримувати офіційний курс не вище, ніж закладений у бюджет 2016 року − 24,1 грн за долар. При цьому прийдешні різдвяні свята повинні йому допомогти утримати розрив між офіційним і готівковим курсом у діапазоні звичних 1-2 гривні.
Олександр Мойсеєнко, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас