Якої шкоди несе здешевлення сигарет, - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якої шкоди несе здешевлення сигарет, - думки експертів

Особисті фінанси
732
Зниження цін на сигарети – це спроба тютюнових виробників долучити якомога більше людей до куріння. Таку думку висловив екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук.
Костянтин Красовський, який очолює відділ контролю за тютюном в МОЗ, наводить дані зменшення споживання сигарет в Україні і погоджується з колегою: низькі ціни сприяють збільшенню куріння. “Якщо в 2008 році було продано 124 млрд сигарет, то в 2014-му – 73,5 млрд”, – повідомив Красовський.
Керівник Українського центру контролю над тютюном громадської організації “Життя” Андрій Скіпальський підрахував, що держава втрачає 40 коп. несплачених податків на кожній пачці сигарет “зі знижками”.
Планується, що ринок тютюнових виробів в Україні складе 67 млрд штук сигарет. Таким чином, в результаті зниження цін на 2-3 грн за пачку бюджет не дорахується близько 100 млн грн на місяць, підрахував Скіпальський.
Нагадаємо, за останній місяць всі тютюнові корпорації знизили ціну пачки сигарет від 1 до 3 гривень, залежно від категорії продукції. Причому це відбувається на фоні значного здорожчання основних продуктів харчування і предметів першої необхідності.
Економічні експерти пояснюють такі знижки відсутністю механізму мінімальних роздрібних цін.
Нагадаємо, Згідно з даними Українського центру контролю над тютюном, середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні в 2008-2014 роках виросла в 12 разів. Надходження ж до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн у 2008 році до 18,1 млрд грн в 2014 році.
За даними Держстату, поширеність куріння в Україні за ці шість років знизилася на 18%.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас