Чому «погіршало» українській економіці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому «погіршало» українській економіці?

Казна та Політика
856
Українська економіка цього року впаде на 9%, прогнозують аналітики МВФ, які раніше давали більш оптимістичні оцінки. Українські урядовці запевняють, що роблять все можливе для стабілізації економічної ситуації. Експерти наголошують, що до негативних тенденцій спричинилися не так бойові дії на Донбасі, як прорахунки української влади. Водночас більшість аналітиків очікують відновлення економічного зростання наступного року.
Міжнародний валютний фонд очікує падіння економіки України в 2015 році на 9%, ідеться у прес-релізі МВФ. Раніше у Всесвітньому економічному прогнозі, який готують за участі МВФ та інших міжнародних фінансових донорів, зниження ВВП України у 2015 році оцінювали у 5,5%, а зростання у наступному – на 2%.
За даними МВФ, у першому кварталі поточного року вплив російсько-українського конфлікту на сході України виявився набагато більшим, ніж очікувалося. Тому місія фонду за підсумками роботи у Києві переглянула прогноз зростання в 2015 році у бік зниження до 9%.
Також МВФ прогнозує річну інфляцію на рівні 46%. Прискорення інфляції в Україні обумовлене істотною девальвацією курсу гривні в лютому та необхідним підвищенням цін на енергоносії, йдеться в прес-релізі МВФ.
При цьому в фонді зазначають, що в останні місяці в Україні поступово з’являються ознаки економічної стабілізації. Наприкінці квітня свій прогноз щодо України погіршив і Світовий банк. Ще на початку року фахівці банку прогнозували, що український ВВП у 2015 році скоротиться на 2,3%, а нині вони говорять про скорочення річного ВВП на 7,5%.
Водночас міністр фінансів Наталія Яресько за результатами зустрічей з представниками МВФ припускає, що місія мала б позитивно оцінити заходи, яких вживає уряд, для стабілізації економіки і погодити виділення Україні наступного траншу фінансової допомоги.
Водночас голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що саме дії українського уряду та Нацбанку призвели до погіршення економіки, і це знайшло відображення у прогнозі МВФ.
«Погіршення прогнозу МВФ щодо української економіки означає, що МВФ бачить падіння ВВП не лише через війну, а й через дії уряду. Кабмін оголосив політику затягання поясів, тобто замороження зарплат і пенсій, і цим самим він зменшив купівельну здатність українців, що призводить лише до подальшого падіння економіки. А треба діяти з точністю до навпаки: має бути контрольована емісія для підвищення виплат. Щось подібне українська влада робила у 2000 році, тоді це справді поліпшило економічну ситуацію. В нас емісія є і досить суттєва, але вона витрачається передовсім на рефінансування банків. Тобто маємо не просто погіршення економіки через війну, маємо рукотворну економічну кризу», – стверджує Новак.
«Погіршення прогнозу – це констатація падіння, яке вже відбулося»
Погіршення прогнозу МВФ передовсім закріплює те падіння ВВП, яке вже відбулося з початку року. Більше того, у другій половині року українська економіка може показати позитивні тенденції, пояснює Радіо Свобода Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.
«Зміна прогнозів – це не очікування погіршення, а його констатація. Наприклад, інфляція в Україні за перші чотири місяці року була неочікувано високою – 37%. Сюди додалося і зростання цін на газ для населення. Більшість експертів, з якими я контактую, очікують, що в другій половині року ситуація в економіці України поліпшуватиметься, однак на початку року падіння було стрімким, тому за підсумками року, найімовірніше, матимемо зниження ВВП» , – пояснює аналітик.
Олександр Жолудь наголошує, що економічні проблеми України викликані передовсім конфліктом на сході держави. Натомість він очікує, що українська економіка відновить зростання у 2016 році. Раніше подібний прогноз озвучували і аналітики Світового банку.
За словами Олександра Жолудя, збільшать виробництво у другій половині поточного року і на початку наступного передовсім експортно орієнтовані галузі – аграрний сектор, а також окремі напрямки промислового виробництва і сфери послуг, які постачають продукцію до ЄС у рамках зони вільної торгівлі.
Євген Солонина
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас