Україні не вдалося переконати кредиторів в реальності загроз припинити платити за боргом, - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні не вдалося переконати кредиторів в реальності загроз припинити платити за боргом, - Bloomberg

Казна та Політика
1373
Україні не вдалося переконати кредиторів в реальності своїх погроз про припинення виплат за держборгом як способі примусу до переговорів про реструктуризацію на висунутих урядом умовах, пише агентство Bloomberg.
На думку міжнародних аналітиків, уряд України не захоче ризикувати погіршенням валютної та боргової кризи, припиняючи обслуговування боргу в односторонньому порядку, вважають аналітики JPMorgan Chase & Co.
“Влада в Києві не хоче дефолту”, – сказав агентству Bloomberg керуючий фонду Rogge Майкл Ганською.
Деякі аналітики порівнюють заяви обох сторін зі своєрідною “грою в боягуза”. “Уряд погрожує дефолтом, але він вдарить (по Україні) так само сильно, як і по кредиторах” – говорить голова відділу стратегії SEB AB на ринках, що розвиваються, який оцінює ймовірність дефолту в 30%.
У найближчі дні переговори України з кредиторами можуть перейти до етапу прямих зустрічей замість консультацій на рівні радників обох сторін, заявила в середу глава Мінфіну Наталія Яресько. Вона позитивно оцінила хід переговорів останнім часом, зокрема, зазначивши, що кредитори розкрили склад комітету кредиторів.
Найбільші власники українських паперів як і раніше не хочуть погоджуватися на запропоноване Києвом списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Росія вимагає виплати $ 3 млрд в кінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації та погрожуючи подати в Міжнародний суд у випадку, якщо Україна таки вирішить зупинити виплати за держборгом.
При цьому деякі аналітики вважають, що Кабмін вирішиться “зіграти карту мораторію” тільки після того, як буде виплачений купон (очікується 20 червня в розмірі $ 75 млн – ред.) за єврооблігаціями РФ на $3 млрд, говорить Якоб Крістенсен, економіст Exotix Partners LLP в Лондоні.
Ціни українських суверенних облігацій, незважаючи на все більш реальну загрозу дефолту, ростуть і досягли в середу рекордних з лютого позначок. Облігації України на $ 1,3 млрд із погашенням у квітні 2023 зросли на 2,5 цента в середу до 50,15 центів за долар номіналу, до максимуму з 13 лютого, свідчать дані Bloomberg.
З 19 травня, коли Верховна Рада підтримала законопроект Кабміну, що передбачає надання йому права вводити мораторій на виплату за боргами, ціна зросла на 3,6 цента.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас