МОЗ віддав 52 мільйони фірмі, яка так і не привезла ліки, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ віддав 52 мільйони фірмі, яка так і не привезла ліки, - ЗМІ

Казна та Політика
1152
Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі зробив сенсаційне повідомлення: ліки для ВІЛ-інфікованих в Україні не з’явилися через фірму, яка зірвала поставку.
Про це пишуть “Наші гроші”.
Як повідомляється, в грудні 2014 року ТОВ “Вектор-фарма” виграла тендер МОЗ і відразу отримала 52,65 млн грн ппредоплати на придбання індійських препаратів ламивудин/зидовудин і ефавіренз.
Представники МОЗ дозволили фірмі поставку протягом 180 днів з дня передплати.
І ось ці півроку пройшли, препарати вже давно виготовлені, але в Україну їх не везуть, бо “Вектор” не заплатив індусам. Більш того, фірма-постачальник за словами Квіташвілі, не виходить на зв’язок з міністерством … і виробником.
Як пише видання, насправді Квіташвілі повинен знати, що 7 травня “Вектор-фарма” подала до суду позов проти МОЗ з абсолютно нахабною вимогою: збільшити вартість угоди на постачання ліків для ВІЛ-інфікованих через зростання курсу долара в порівнянні з груднем 2014 року.
Нахабство полягає в тому, що фірма отримала тоді всю суму за передоплатою і була просто зобов’язана відразу перерахувати її виробнику по тодішньому курсу.
Але комерсанти за якихось причин цього не зробили і тепер почали довгу судову волинку, яка може тягнутися роками, а контракт так і не буде виконаний.
Виявилося, що “Вектор-фарма” – уже не “Вектор-фарма”. Після позову до суду фірма змінила назву на “Фіоліс трейд лтд”, директором тепер є Володимир Володимирович Молчанов, а новий власник – лондонська фірма “Фіоліс трейд лтд”, кінцевим бенефіціаром якої зазначено якусь Інну Руденко з міста Острог Рівненської області.
Будучи ще “Вектор-Фарм”, фірма «натендерила» в МОЗ сотні мільйонів за часів Януковича, пише видання.
Як наголошується, головне – причини цієї ситуації. До виникнення якої приєднався і Яценюк.
У лютому 2014 закупівлями препаратів МОЗ був поставлений керувати перший заступник міністра Руслан Салютін. Ставленик нардепа Миколи Мартиненка, сірого кардинала “Народного фронту”.
Мартиненко зараз більше відомий у справі швейцарської прокуратури про зловживання в “Енергоатомі”. А рік тому він якраз гримів більше по медицині.
Гримів тим, що Салютін зробив абсолютно все, щоб зірвати закупівлі МОЗ. Він як голова тендерного комітету повинен був вчасно підписувати купу документів. Однак: то він на лікарняному, то у відпустці, то вийшов з кабінету, то зайшов у туалет … Перший тендер МОЗ провело лише в серпні, коли громадськість почала пікетувати Кабмін.
Причини затягування були зрозумілі – нова влада домовлялася з постачальниками про свої умови. Постачальники зволікали. Зрештою дотягли до того, що ліки в країні банально закінчилися. І влада погодилася їх купувати на принизливих умовах, щоб в лікарнях не почався масовий мор.
Ось так на світ тоді і з’явилася урядова постанова за підписом Яценюка, яка дозволила Мінздраву робити передоплату при 180-денній відстрочці поставки ліків. І на авансцену вийшла “Вектор-Фарма” – фірма з боєм і канонадою натендерила 226 млн гривень, що відразу вивело її на 4 місце серед півсотні постачальників МОЗ.
Також варто відзначити, що при зміні влади в МОЗ змінюються топ-керівники. Але середній склад залишається той же. І середній склад, який і веде всю звітність і бухгалтерію, не міг не знати, що “Вектор-фарма” не є надійним постачальником.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас