Пенсія відкладається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсія відкладається

Казна та Політика
816
Представники фінансового сектора та державної влади наполягають на якнайшвидшому початку пенсійної реформи – створення накопичувальних пенсійних рахунків всім громадянам та ліквідації інституту спецпенсій. Однак частина експертів радять почекати з реформою до кращих часів, коли низька інфляція не буде знецінювати пенсійні заощадження.
Відкласти на пенсію
Запуск пенсійної реформи загальмувався відразу ж після її початку. Законопроект № 2767, поданий до парламенту 30 квітня і передбачає впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій, 21 травня був відправлений на доопрацювання в профільний комітет. Документ передбачає скасування з 1 січня 2016 спеціальних пенсій і запуск з 1 січня 2017-го накопичувальної системи пенсійного страхування. Обов’язкове пенсійне накопичення буде діяти для громадян молодше 35 років. Але українці віком від 35 до 55 років зможуть брати участь у системі на добровільній основі. Внесок в 2017 році складе 2% від зарплати, а до 2022-го зросте до 7%.
«Законопроект повинен вирішити основні проблеми в солідарній пенсійній системі і позбавити її від невластивих виплат, що дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду. Введення накопичувальної пенсійної системи стане мотивацією до виведення економіки з тіні. Одна солідарна система не зможе забезпечити достатній рівень пенсійного забезпечення. Громадянин може розраховувати максимум на 45% заробітної плати. Якщо будуть працювати всі три рівні, то можна отримувати 60-70% і більше », – говорить голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний. «Законопроект розроблено відповідно до вимог коаліційної угоди. Міністр сподівається, що документ буде прийнятий максимально оперативно », – сподівається провідний спеціаліст відділу реформування пенсійної системи Мінсоцполітики Анна Іванова.
Документ 12 травня був включений до порядку денного пленарної сесії, однак потім повернутий на доопрацювання в комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. «У його удосконаленні повинні взяти участь і законодавча, і виконавча влада, а також громадськість», – заявила член комітету Наталія Веселова.
Бойова готовність
Експерти вважають, що фінансовий ринок готовий до реформи. «Громадськість і фінансовий ринок, незважаючи на всі ризики, підтримують закон. Ми пропонуємо прийняти його вже в першому читанні, щоб забезпечити нормальне життя майбутнім пенсіонерам », – говорить представник громадянської платформи« Нова країна », президент ІГ« Універ »Тарас Козак. Запуск другого рівня пенсійної системи може стати поштовхом для розвитку вже існуючого третього рівня – приватних фондів. «Нова пенсійна система – найефективніший спосіб підвищити пенсії, і це рішення потрібно приймати вже зараз. Адміністратори пенсійних фондів вже давно готові до роботи », – впевнена директор Національної асоціації недержавних пенсійних фондів та адміністраторів недержавних пенсійних фондів Тетяна Шевкун.
Більше того, затягування початку реформи може призвести до негативних соціальних наслідків. «Якщо ми не запустимо пенсійну реформу зараз, тоді ми перейдемо до азійської системі, коли пенсія директора великої компанії становить $20, а його утриманням займаються діти. Наша демографічна ситуація нам цього поки не дозволить », – попередив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства« Експерт-Рейтинг »Віталій Шапран.
Перерва до стабільності
Деякі експерти попереджають про труднощі запуску пенсійної реформи. «У зв’язку з високою інфляцією накопичені кошти мають ризик нівелюватися, що викличе різке невдоволення з боку населення. В рамках реформи спочатку необхідно підвищити пенсійний вік. Другий рівень пенсійної системи має набути чинності не раніше 2018 року, коли почнеться зростання ВВП і знизиться інфляція », – вважає експерт USAID Гаррі Хендрікс. «Ще одним фактором є модернізація інформаційної системи Пенсійного фонду. Його IT-система не витримає навантаження », – впевнена експерт USAID Наталія Горюк.
Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова ще одним фактором називає нерозвиненість фондового ринку. «У реформі не потрібно відштовхуватися від визначеної дати, а треба просто прописати певні тренди економіки, коли введення реформи буде більш ефективним. До того ж позитивних результатів від введення накопичувальної системи варто чекати тільки через 25-50 років. Поки ж в умовах економічної кризи та тінізації економіки підвищення внесків не дасть бажаного результату », – говорить вона. Економічної стабільності пропонують дочекатися і в Міністерстві фінансів. «Систему необхідно вводити при певних економічних показниках, які потрібно детально прописати в законопроекті», – вважає заступник міністра фінансів Роман Качур.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас