Інвестори сумніваються в реструктуризації боргів України в червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори сумніваються в реструктуризації боргів України в червні

Казна та Політика
815
Інвестори сумніваються, що Україна зможе домовитися про реструктуризацію 23 мільярдів боргу в червні і побоюються, що в країні може наступити дефолт.
Про це сьогодні пише Financial Times, відзначаючи, що ринки готуються до того, що переговори будуть затяжними і складними. В цей же час, міністр фінансів Наталія Яресько налаштована досягти прогресу щодо реструктуризації боргових зобов’язань за євробондами вчасно. Виступаючи на бізнес-форумі в Києві, вона попередила, що фінансове становище може стати важким, якщо переговори розтягнуться на ціле літо.
“Я не бачу падіння як такого. Але питання полягає в тому, чи зможемо ми обслуговувати наші борги далі”, – сказала вона.
Банкіри враховуючи знецінення суверенних бондів України вважають, що реструктуризація – це кращий вихід із ситуації. Минулого місяця інвестори погодилися відкласти погашення боргів за бондами на три місяці. “Укрексімбанк” в червні погасив борги по 29 бондами після реструктуризації. І успішний прецедент дає надію уряду на вдале позбавлення від необхідності швидко погасити 15 мільярдів доларів зовнішніх боргів з цінних паперів, розтягнувши виплати на чотири роки.
Однак інвестори кажуть, що переговори по “Укрексімбанку” були успішними, тому що інвесторам пообіцяли, що вони не втратять ні копійки зі своїх рахунків. Хоча в Києві наполягають, що це доведеться зробити, щоб скоротити борги і зробити виплати.
В цей же час, експерти JP Morgan сумніваються, що домовленості з реструктуризації досягнуть успіху протягом наступних кількох тижнів.
“Переговори щодо суверенних бондів України досі не мали істотного прогресу. Ми думаємо, що в травні-червні вони навряд чи закінчаться успіхом. Угода між сторонами з’явиться, швидше за все, в третьому кварталі”, – прокоментував експерт JPMorgan Джонні Гулд.
“У базовому розгляді ми досі не спостерігаємо, щоб у переговорах щодо суверенних бондів йшлося про зменшення сум на рахунках інвесторів. Але інвестори можуть погодитися на незначні зменшення, поступившись України і МВФ”, – додав він.
Раніше міністр фінансів України Наталія Яресько назвала червня критичним місяцем для реструктуризації боргу України. Міністр також нагадала, що досягнення такої домовленості важливо для отримання другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою EFF.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас