Хто такий Роман Насіров — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто такий Роман Насіров

Казна та Політика
3746
Кабмін призначив Романа Насірова новим керівником Державної фіскальної служби. Якщо вірити Кабміну, який затвердив призначення на позачерговому засіданні, Насіров став найкращим з 67 кандидатів на посаду. У фіналі він обійшов топ-менеджера «ArcelorMittal Кривий Ріг» Андрія Коломійця.
Насіров – народний депутат України від Блоку Петра Порошенка. У партійному списку у нього був 51-й номер. У Верховній Раді очолив парламентський комітет з питань податкової та митної політики.
За час роботи він не направив жодного депутатського запиту, але подав 40 законопроектів. Майже всі вони стосуються податкових змін, розмірів платежів і зборів.
Насіров – ініціатор змін до законодавства про підвищення рентних платежів для видобувних компаній. Найвідоміші жертви законопроекту – державна «Укргазвидобування», «Укрнафта» Ігоря Коломойського, «Метінвест» Ріната Ахметова і Вадима Новінського.
У Насірова – дві вищі освіти. У 2000-му він отримав диплом Чернігівського інституту економіки і управління за спеціальністю «Фінанси». У 2001-му закінчив бакалаврат в Київському національному університеті ім. Шевченка за спеціальністю «Правознавство».
У 90-х Насіров займався торгівлею нафтопродуктами в державній компанії «Укрнафта-Вентус» і «Галнафтогаз» Віталія Антонова (мережа ОККО). У 2001-му році виїхав до Лондона – отримувати ступінь МВА в School of Technology and Management.
Згідно з офіційною біографією в 2000-2001 роках працював на різних посадах в юридичних та фінансових міжнародних компаніях – в основному відповідав за зв’язки з країнами СНД.
У 2008-му гендиректор Concorde Capital Ігор Мазепа запропонував Насірову відкрити лондонський офіс компанії, але проект не вигорів. Насіров переїхав в український офіс Concorde, де очолив напрямок торгівлі цінними паперами. Пропрацював там майже два роки, але в кінці 2009-го пішов до конкурентів в «Ренесанс Капітал».
Після переходу бельгійського керівника «Ренесансу» Пітера Ванхекке в «Укрнафту» Насіров пішов на підвищення і став співдиректором української «дочки». Правда компанія на той час переживала не кращі часи. У її штаті було всього десять чоловік. На початку 2013-го, після того як материнську компанію компанію купив Михайло Прохоров, українську «дочку» закрили.
Цікава деталь: в топ-менеджменті «Ренссанса» він працював разом з Ігорем Білоусом – своїм попередником в ДФС. За результатами службового розслідування Білоуса відправили у відставку в березні 2015-го.
Встиг Насіров відзначитися і на держслужбі. З квітня 2013-го по квітень 2014-го він працював заступником голови правління в Державної продовольчо-зернової корпорації України. За інформацією українських ЗМІ, ДПЗКУ щільно «опікали» міністр Микола Присяжнюк і одіозний нардеп Юрій Іванющенко.
Діяльність компанії в 2013-2014-му роках стала об’єктом недавнього розслідування. «За підсумками міжнародного аудиту компанії BDO і результатів оперативної управлінської звітності ДПЗКУ, прогнозований загальний збиток корпорації може скласти близько $202, 7 млн. Керівництво ДПЗКУ звільнено, всі матеріали передані до правоохоронних органів, порушено кримінальну справу», – заявив в січні нинішній аграрний міністр Олексій Павленко.
У травні 2012 року з майбутнім головою фіскальної служби трапився конфуз. На зустрічі українських бізнесменів з грузинським реформатором Кахою Бендукідзе Насіров вирішив поставити запитання про податки. Але отримав зустрічний – Бендукідзе поцікавився, який розмір прибуткового податку в Україні. Відповіді Насіров не знав.
Андрій Самофалов
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас