ЄС сподівається отримувати газ із Туркменістану з 2019 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС сподівається отримувати газ із Туркменістану з 2019 року

Енергетика
392
Євросоюз розраховує до 2019 року почати імпорт газу з Туркменістану. Про це повідомив віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович в інтерв’ю Рейтер.
Росія забезпечує близько третини потреби Європи у природному газі, але анексія Москвою Криму та її участь у військовому конфлікті на сході України змусили ЄС активізуватися в пошуку альтернатив.
“У нас є хороше взаєморозуміння. Для Туркменістану дуже важливо диверсифікувати свої експортні можливості, тоді як для ЄС дуже важливо диверсифікувати свій імпорт”, – сказав Шевчович.
“До 2019 року Європа розраховує на поставки туркменського газу”.
Туркменія з четвертими за величиною в світі запасами природного газу бажає диверсифікувати маршрути експорту на тлі рішення одного з ключових споживачів, Росії, скоротити імпорт до 4 мільярдів кубометрів цього року з 11 мільярдів у попередньому.
Шевчович курирує в Єврокомісії проект енергетичного союзу, спільного ринку, який спирався б на більш тісні зв’язки учасників і націлений на приборкання домінуючої позиції Росії, особливо у сфері постачань газу.
Проект, покликаний забезпечити доставку туркменського газу через Каспій через так званий “південний коридор”, що включає Азербайджан і Туреччину, буксує роки через політичні, екологічні і фінансові невизначеності.
“Зараз є політичне рішення, що Туркменістан стане частиною цього проекту і буде постачати європейський напрямок”, – сказав Шевчович.
“Між 2019 і 2020 роками всі ці газопроводи з Азербайджану до кордонів Європи – в напрямку Греції, Албанії, Італії повинні бути побудовані”, – сказав повпред ЄС.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас