ЄС хоче створити єдину форму для газових контрактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС хоче створити єдину форму для газових контрактів

Енергетика
148
Єврокомісія планує створити єдину форму щодо газових контрактів, у тому числі і з “Газпромом”, для всіх країн Євросоюзу, повідомив заступник голови Єврокомісії по енергосоюзу Марош Шефчович.
“Ми можемо створити щось на зразок бенчмарка за комерційним контрактом на поставку газу. І тоді якщо ви ведете якісь переговори, то незалежно від того, велика ви країна або маленька,” старий “друг або” новий “, ви приблизно розумієте, який бенчмарк, і можете судити, чи є конкретна пропозиція за контрактом на поставку газу чесним чи не є “, – сказав він.
“Ми не збираємося наполягати, що мають бути публічно розкрита конкретна ціна, умови або текст угоди. Ми б хотіли працювати із загальною формою, використовуючи ті інструменти по роботі з чутливою інформацією, що у нас є. Система бенчмарків зможе підготувати учасників ринку, газові компанії , країни-члени союзу, так що вони будуть знати в процесі переговорів, підсумовують вони чесну угоду чи ні “, – додав М.Шефчович. “Це буде інформація для наших потреб, ми будемо обробляти її, узагальнювати і в підсумку хочемо створити на її основі бенчмарку. Я не хочу сказати, що це буде якийсь усереднений контракт, але він повинен містити базові умови”, – пояснив М.Шефчовіч.
Він повідомив, що Єврокомісія планує внести поправки законодавство ЄС, які б дозволили обмінюватися інформацією і вибудувати систему застосування єдиної форми контрактів. “Ми плануємо внести поправки в два законодавчі акти. По-перше, в рішення Європейського парламенту щодо обміну інформацією про міжурядових угодах у сфері енергетики. Ми хочемо виправити помилку з минулого, коли ЄК могла висловлюватися, відповідають ці угоди європейському законодавству чи ні, тільки після того, як вони укладені. Ми повинні переглянути також директиву про безпеку газових поставок. Тут ми хочемо втілити досвід, отриманий за підсумками останніх стрес-тестів, які провели, готуючись до минулої зими. Запропонувати спосіб, як, з одного боку, зможемо привнести додаткову прозорість в систему комерційних контрактів, в той же час дотримуючись комерційну таємницю, і врахувати всі дуже чутливі елементи контрактів “, – пояснив європейський чиновник.
Він додав, що введення єдиної форми контракту дозволить Єврокомісії вести переговори з окремими країнами про приведення контрактів у відповідність із законодавством ЄС або звертатися до Європейського суду. “Якщо ми бачимо порушення європейського законодавства, у нас є право попросити компанію або держава змінити умови угоди, і я повинен сказати, що подібні ситуації виникають постійно – буквально щомісяця. У 99% випадків компанія або держава призводять угоду у відповідність до законодавства. У решті випадків ми йдемо в Європейський суд “, – сказав М.Шефчович.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас