Лукашенко вирішив стимулювати працівників новим податком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко вирішив стимулювати працівників новим податком

Світ
1058
Президент Білорусії Олександр Лукашенко обклав спеціальним податком тих, хто працює менше 183 днів у році, назвавши цей захід стимулом до праці.
Білорусія, чия економіка постраждала від рецесії в Росії і обвалу валюти головного торговельного партнера, переживає пік виплат за зовнішніми боргами – близько $ 4 мільярдів – і шукає можливості збільшити доходи.
За даними на початок 2014 року, з 6,0 мільйона працездатних білорусів офіційно працевлаштованими значилися лише 4,5 мільйона.
Відповідно до декрету “Про попередження соціального утриманства”, який Лукашенко підписав у четвер, жителі Білорусії, що працювали менше 183 днів у році, повинні щорічно виплачувати до бюджету суму, що становить за поточним курсом близько $ 250.
Цей збір вводиться для громадян, “що не беруть участь у фінансуванні державних витрат”, повідомила прес-служба білоруського президента.
“Правовий акт видано з метою стимулювання працездатних громадян до трудової діяльності та забезпечення виконання ними конституційного обов’язку щодо участі у фінансуванні державних витрат”, – йдеться в повідомленні.
Декрет не торкнеться офіційно зареєстрованих і тих, що одержують допомогу з безробіття (близько $8 на місяць). Він також не буде поширюватися на інвалідів, пенсіонерів та людей з маленькими дітьми. Відмова від сплати збору влади припускають карати штрафом або громадськими роботами.
Ідею ввести такий податок білоруські чиновники висловлювали ще наприкінці 2013 року.
У 2015 році білоруський рубль впав на чверть, а золотовалютні резерви Нацбанку скоротилися на $400 мільйонів до $4,6 мільярда.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас