Депутати дозволили прослуховувати телефони українців і читати їх СМС - в особливих випадках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати дозволили прослуховувати телефони українців і читати їх СМС - в особливих випадках

Світ
4840
Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №1849 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо військових злочинів).
Документ підтримали 243 народних депутата.
Нагадаємо, поправки до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу запропонували внести нардепи Іван Винник та Сергій Пашинський з двох правлячих фракцій.
“У 2014 році більш ніж у сім разів зросла кількість кримінальних злочинів, скоєних у військовій сфері (з 627 до 4617), у тому числі в 11,9 разів (з 341 до 4045) військових злочинів. Більшість з розслідуваних кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби пов’язані з ухиленням від військової служби (86,2%) “, – пишуть вони в пояснювальній записці до законопроекту №1849.
Тому, зокрема, автори закону пропонують поширити на розслідування справ проти “ухильників” можливість застосування так званих “негласних слідчих дій”. За чинним КПК вони (а це, серед іншого, і телефонна прослушка, і вилучення особистої кореспонденції, і читання “СМСок”) стосуються тільки деяких тяжких та особливо тяжких статей.
На думку ж Пашинського і Винника, негласне слідство повинно торкнутися “також кримінального провадження про військові злочини, пов’язані з ухиленням від військової служби (статті 407-409 ККУ), вчинені в умовах особливого періоду, під час проведення антитерористичної операції”.
409-я стаття КК – це якраз і є “ухилення військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби, підробки документів чи іншого обману”. Крім того, спецзаходи можуть торкнутися дезертирів (ст. 408) або солдатів і офіцерів,що пішли в “самоволку” з частини (ст. 407).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас