Греція вимагатиме від Німеччини 279 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція вимагатиме від Німеччини 279 млрд євро

Світ
1942
Греція буде добиватися виплати Німеччиною репарацій за нацистську окупацію в роки Другої світової війни в розмірі 279 млрд євро, повідомляє грецька газета Катімеріні з посиланням на заяву заступника міністра фінансів Дімітріса Мардас.
Парламентська комісія з грецькому держборгу розпочала роботу минулого тижня. Вона оцінює в тому числі розмір репарацій за нацистську окупацію в 1941-1945 роках, борг Німеччини перед Центробанком Греції за “окупаційною позикою” і число вивезених з країни в роки війни археологічних цінностей.
Виплати за “окупаційною позикою” оцінюються в 10,3 млрд євро. Питання про виплату репарацій останнім часом неодноразово піднімалося з ініціативи нових грецької влади, яка бажає скоротити навантаження на бюджет країни через виплати європейським кредиторам.
Вимоги про виплату репарацій вже неодноразово відкидалися німецькими політиками. Розмір державного боргу Греції в даний момент становить понад 346 млрд євро, тобто 175% від ВВП (у Німеччині аналогічний показник сягає лише 79% ВВП).
У розрахунку на одного громадянина країни сума боргу становить майже 31,4 тисячі євро. Черговий термін виплат по грецькому держборгу настає 9 квітня. Влада Греції вже зобов’язалася перерахувати Міжнародному валютному фонду 460 млн євро, щоб отримати черговий транш для фінансування діяльності державних органів.
Нагадаємо, 11 березня прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас спростував заяви німецьких політиків про те, що проблема німецьких компенсацій Греції повністю врегульована. “Німеччина посилається на нашу двосторонню угоду від 1960, – сказав Ципрас. – Тоді Німеччина за власною ініціативою виплатила 115 млн марок в якості компенсацій, а тодішнє Королівство Греція визнало, що не має ніяких додаткових претензій. Однак дана угода не стосувалася ні компенсацій за збиток, нанесений країні, ні компенсацій жертвам нацизму в Греції”.
За словами грецького політика, дана угода також не враховувала, зокрема, примусовий кредит, наданий Центробанком Греції нацистській Німеччини в 1942 році. У той же час грецькі парламентарі в березні висували претензії на 162 млрд євро репарацій.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас