АМКУ звинувачують у блокуванні приходу інвесторів в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ звинувачують у блокуванні приходу інвесторів в Україну

Казна та Політика
1201
Антимонопольний комітет України (АМКУ) перешкоджає інвесторам вступати у свої права на активи в Україні. Про це пише РБК-Україна з посиланням на зарубіжних інвесторів.
Як повідомляється, один і найбільших китайських інвесторів, державна корпорація Китаю CNBM, вже близько року не може оформити свої законні права на активи в Україні у сфері сонячної енергетики з вини АМКУ.
CNBM є найбільшим інвестором в цю галузь, представлена на ринку України більше 5 років, а з 2013 р. веде питання прямих китайських інвестицій в цю галузь за дорученням глави КНР.
“Вже з середини 2013 р. ми є економічними власниками проектів у сфері сонячної енергетики України. Вже з того часу саме ми несемо всі ризики і вигоди по них. Однак з якихось причин ми досі не можемо дооформити свої права. У березні ми, спільно з радником канцелярії з торгово-економічних питань при посольстві Китаю в Україні зустрічалися з представниками АМКУ для обговорення питання завершення необхідних формальностей щодо оформлення прав на активи в Україні. Це було якраз за 2 тижні до закінчення терміну прийняття рішення комітетом по цьому проекту. Ми виступили з пропозицією відповісти на всі питання, що цікавлять комітет. Але нам ніяких питань задано не було. Представники АМКУ запевнили, що резолюція щодо даного проекту буде позитивною. За результатами цієї зустрічі представниками китайської делегації було зроблено доповідь уряду Китаю”, – розповів представник китайської делегації.
Як стало відомо, подальші дії АМКУ йдуть врозріз з домовленостями, даними CNBM та представнику посольства КНР. АМКУ, використовуючи формальний привід, продовжив розгляд питання, і звернувся в інші державні установи, в тому числі до Генеральної прокуратури.
Інвестиції, зроблені CNBM в Україну – це державні інвестиції Китаю, які перебувають на контролі уряду КНР. Китайські кошти вже витрачені, і механізм їх захисту на міждержавному рівні буде працювати незалежно від того, коли інвестиція буде остаточно оформлена.
Дії АМКУ стосовно китайської держкорпорації, впевнені учасники ринку, можуть спровокувати міжурядовий конфлікт.
Як нагадують учасники ринку, це не перший сигнал щодо неефективної роботи АМКУ. Про проблеми з інвестиційним кліматом і впливом на нього АМКУ також говорив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус. За його словами, інвестиційний клімат в Україні в останні роки був дуже поганим: багато проблем в Антимонопольному комітеті, на митниці, в податкових органах. “Більшість бізнесменів і вітчизняних, і закордонних, скаржаться на Антимонопольний комітет як причину №1 серед труднощів ведення бізнесу в Україні. Спільно з Мінекономіки ми прописали в меморандумі з МВФ, що ми зобов’язуємося у першому півріччі поміняти весь склад Антимонопольного комітету, призначити нового главу” , – зазначав міністр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас