Експерт: Нетипове перевиконання держбюджету – наслідок інфляції та девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нетипове перевиконання держбюджету – наслідок інфляції та девальвації

Казна та Політика
1539
Відповідно до звіту Міністерства фінансів, загальна сума доходів зведеного бюджету України за січень–лютий 2015 року зросла на 9,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а державного бюджету – на 15,3%. Таке перевиконання бюджету в Україні не спостерігалося вже давно.
«З урахуванням того, що річні темпи інфляції прискорились до 34,5%, що є найвищим показником з грудня 1996 року, ситуація насправді є не такою позитивною», — коментує показники Мінфіну старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі.
«Найбільше наповнення бюджету спостерігалося за рахунок надходжень від ПДВ з ввезених на територію України товарів, ввізного мита, акцизного податку з ввезених підакцизних товарів, тобто з операцій, пов’язаних з імпортом. Тому таке зростання варто пов’язувати з вартісними змінами, у першу чергу, за рахунок девальвації гривні. У той же час впали обсяги надходжень до державного бюджету від податку на прибуток на 36,4% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що є абсолютно логічним у зв’язку з падінням індексу промислової продукції на 21,7%», – наголошує експерт.
Доходи до державного бюджету від податку на доходи фізосіб не доречно порівнювати з аналогічним періодом минулого року, оскільки відповідно до внесених змін до Бюджетного кодексу, змінився його перерозподіл на користь центрального бюджету. Якщо говорити про доходи від ПДФО до зведеного бюджету, то відбулося зростання на 23,6%, проте індекс реальної заробітної плати впав на 17,7%.
Ще одним підтвердження того, що не все так добре з бюджетом, як звітують урядовці є те, що дефіцит державного бюджету України за підсумками січня-лютого 2015 в 1,7 рази більше дефіциту за аналогічний період попереднього року.
Таким чином, задекларовані урядом «успіхи» щодо зростання доходів державного бюджету мають суто номінальне вираження і не відповідають реальній ситуації з розвитком бізнесу та станом економіки в Україні.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас