Інвесторам потрібен постійний Податковий кодекс, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторам потрібен постійний Податковий кодекс, - експерт

Казна та Політика
881
Інвестор очікує закінчення податкової реформи та мораторію на внесення змін до Податкового кодексу України.
Про це заявив голова Ради УАІБ Дмитро Леонов у своєму виступі на “круглому столі”, організованому Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики.
Він підкреслив, що остаточний варіант проекту змін до Податкового кодексу має бути узгоджений з бізнес спільнотою та містити норму про мораторій на внесення змін до тексту ПКУ протягом п’яти років, за винятком випадків, коли такі зміни: знижують податковий тиск на платників податків, покращують систему адміністрування податків або стосуються оподаткування нових видів економічної діяльності, законодавче врегулювання яких виникло після введення мораторію на зміни до ПКУ.
Неприпустима, на думку Леонова, нинішня практика внесення в ПКУ норм, які визначають оподаткування суб’єктів, або операцій, які ще не врегульовані базовим законодавством.
За його словами, це призводить до викривлення регулювання їхньої діяльності і замість забезпечення її ефективності веде до підлаштовування її під наявні податкові норми.
“Також треба збалансувати податкову, фінансову та економічну політику держави. Необхідно чітко визначити пріоритет залучення інвестицій та економічного ефекту від їх функціонування для громадян, бізнесу і держави”, – заявив голова Ради УАІБ.
На думку експерта, фіскальні інтереси держави мають бути реалізовані за рахунок збільшення бази оподаткування внаслідок зростання економічної діяльності, забезпеченої інвестиційними ресурсами. Це вимагає змінити ставлення до інвестора, починаючи з фізичної особи, не як до багатія, а як до джерела залучення інвестицій.
“Наявність у фізичної особи депозитного вкладу або інших форм заощаджень – це не єдина ознака заможності. Введені з початку року підвищені ставки оподаткування пасивних доходів фізичних осіб – це знищення основного потенціалу формування вітчизняного інвестора”, – зазначив він.
Він також зазначив, що ставки оподаткування інвестиційних доходів мають бути як мінімум базовими або взагалі пільговими.
Леонов також звернув увагу на проблеми, які виникли у зв’язку зі зближенням податкового та бухгалтерського обліків, зокрема, виникнення внаслідок девальвації національної валюти віртуальних курсових різниць при переоцінці іноземної валюти, також переоцінок фінансових активів, з яких тепер потрібно платити податок.
“Ці норми ПКУ мають бути скасовані, оскільки відлякують інвесторів внаслідок оподаткування в них, крім фактично отриманих доходів, також доходів умовно ймовірних”, – сказав він.
Серед інших проблемних для інвесторів питань Леонов назвав наявну практику податків на оборот фінансових активів, які фактично унеможливлюють ефективну діяльність інституційних інвесторів і портфельного інвестування взагалі.
“Зокрема, це оподаткування операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яке здорожує інвестиції та унеможливлює їх валютну диверсифікацію”, – сказав експерт.
Леонов також підкреслив важливість для країни відновлення довіри внутрішніх інвесторів, які допоможуть запустити інвестиційні процеси в Україні, і стануть позитивним сигналом для зовнішнього інвестора.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас