Україна може отримати у РФ знижку на газ заднім числом, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може отримати у РФ знижку на газ заднім числом, - ЗМІ

Енергетика
821
Якщо нову угоду про ціну на поставлений з Росії на Україну природний газ не вдасться укласти до 1 квітня 2015 року, знижка на нього може бути надана заднім числом.
Повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на близькі до переговорів джерела.
Таким чином, навіть якщо домовленість буде досягнута в травні, знижка може бути застосована з 1 квітня.
31 березня 2015 закінчується термін дії так званого зимового пакета, в тому числі і термін дії наданої урядом РФ знижки в $100 з тисячі кубометрів. Раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляв, що з другого кварталу ціна на газ для України без урахування знижки може скласти $348.
Він пояснив, що, згідно з чинним контрактом, російська сторона може прийняти рішення про надання Україні знижки. Таке рішення приймається урядом, уточнив він. Якщо ціни на газ будуть вище $ 30, то знижка може скласти $100, якщо нижче – то не більше 30%.
18 березня 2015 глава уряду Росії Дмитро Медведєв в ході зустрічі з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером заявив, що «Газпром» повинен повністю базуватися на діючих угодах, а питання про продовження терміну дії знижки підлягає ще остаточного обговорення за участю зацікавлених сторін.
«Вона [знижка] може бути надана тільки в тому обсязі, який становить наше експортне мито, ну скажемо прямо, не більше цієї експортного мита: менше-то, напевно, можна, а більше не можна», – пояснив Медведєв.
У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що З 1 квітня 2015 року Україна припинить закупівлі російського природного газу, оскільки не бачить сенсу купувати його за цінами вищими, ніж у Європі.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас