Рада звільнила ОСББ та житлові кооперативи від податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада звільнила ОСББ та житлові кооперативи від податку на прибуток

Світ
1070
Веховной Рада без обговорення прийняла за основу і в цілому законопроект №1892. “За” проголосували 246 депутатів.
Таким чином, парламент вніс зміни до Податкового кодексу в частині оподаткування неприбуткових підприємств, звільнивши від податку на прибуток об’єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ).
При цьому пропонувалося звільнити від податку житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), які повинні бути перетворені в ОСББ, однак робити цього не стали. Як зазначили депутати, питання перетворення буде вирішуватися при підготовці законопроекту №2049 до другого читання.
Законопроект №2049 був прийнятий за основу 236 голосами.
Нагадаємо, в Податковому кодексі зі списку неприбуткових організацій (не платять податок на прибуток) були виключені об’єднання юридичних осіб, створені для здійснення представницьких функцій (наприклад, галузеві і професійні асоціації), а також ОСББ і ЖБК.
Постраждалі організації почали боротися за відновлення своїх прав. При цьому, наприклад, асоціації не здійснюють господарської діяльності та утримуються лише за рахунок членських внесків засновників. А якщо покласти на голову і бухгалтера ОСББ ще й завдання податкового обліку, а також зменшити на величину податку кошти, що направляються на експлуатацію будинку, то це відіб’є бажання створювати подібні об’єднання, і зміцнить монополізм у сфері ЖКГ. Крім того, позбавлення подібних представників громадянського суспільства пільг по сплаті податку на прибуток суперечить рекомендаціям Комітету міністрів Ради Європи № СМ / Rec (2007) 14.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас