Радикальне підвищення тарифів призведе до того, що окремі домогосподарства припинять сплачувати ЖКГ, - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радикальне підвищення тарифів призведе до того, що окремі домогосподарства припинять сплачувати ЖКГ, - прогноз

Енергетика
7558
З початку 2014 Україна стикається з наслідками проведеної раніше багаторічної політики спрямованої на створення сприятливих умов для розвитку імпорту та скорочення експорту.
“Як і раніше, українська економіка залишається вкрай імпортозалежною внаслідок чого у міру падіння курсу гривні, скорочення ВВП і внутрішнього споживання, поступово зростає середній цінник в магазинах. В цілому все логічно – чим дешевше гривня на валютному ринку, тим дорожче стають імпортні товари”, – пояснив фінансовий аналітик Альпарі Олександр Михайленко.
При цьому, чим більш затребуваний імпортний товар, тим активніше буде рости його ціна, прогнозує експерт. З початку року бензин А95 подорожчав приблизно на 22%, за минулі 12 місяців – на 81%.
“Зі зростанням цін на паливо буде пропорційно рости вартість логістики, яка буде закладатися в роздрібну ціну, яку в результаті заплатить кінцевий споживач”, – зазначає Михайленко.
Вартість послуг ЖКГ зросте ще більше, зокрема за заявами глави НБУ, тарифи на газ найближчим часом збільшаться приблизно на 280%. “Подібне підвищення пов’язане з боротьбою з хронічним дефіцитом бюджету і, як відомо, є однією з умов отримання коштів МВФ, без яких Україну чекає швидке банкрутство. На тлі масштабів підвищення тарифів навіть отримання знижки на газ не зробить істотного впливу на фінальну вартість пакету послуг ЖКГ “, – додав аналітик.
“Відзначу, що, незважаючи на істотне збільшення тарифів в бюджет 2015 закладено 22,4 млрд. грн. субсидій для компенсації підвищення тарифів для найбільш соціально незахищених верств населення. Подібний обсяг субсидування згладить негативний ефект від підвищення тарифів, але не захистить від нього повністю”, – вважає він.
Згідно зі статистикою ІА «Україна Комунальна» протягом січня-грудня 2014 р. населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги 36,4 млрд грн, що становить 92,2% нарахованих за цей період сум. При цьому в січні 2015 населенням сплачено 4,8 млрд. грн. або 88,3% нарахованих за цей період сум.
“Масових відмов платити за ЖКГ не спостерігається, але враховуючи загальне зниження купівельної спроможності населення, різке і радикальне підвищення тарифів найімовірніше призведе до того, що окремі домогосподарства попросту припинять оплачувати послуги ЖКГ, що призведе до подальшого зростання заборгованості населення”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас