Washington Post повідомив про 272% девальвації в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Washington Post повідомив про 272% девальвації в Україні

Валюта
3040
За офіційними повідомленнями, девальвація в Україні становить 28,5%, але справжній її рівень – 272%. Про це з посиланням на професора престижного американського Університету Джонса Хопкінса Стіва Ганке пише журналіст Метт О’Брайен в блозі на Washington Post.
«Гіперінфляція завжди і скрізь є політичним явищем. Вона трапляється після воєн і революцій, коли уряди змушені друкувати потрібні їм гроші, оскільки вже нічого обкладати – і саме це сталося в Україні », – пише автор.
«Українська економіка зменшилася порівняно з 1991 роком, оскільки комунізм так нікуди і не зник. Просто на зміну партійним босам прийшли олігархи, але корупція і неефективність залишилися тими ж, а частка тіньової економіки, за оцінками МВФ, становить в Україні 50% ВВП. І тепер через війну з Росією – своїм найбільшим торговим партнером – Україна втрачає ті крихти, які ще залишалися », – пише О’Брайен.
«Хороші новини, якщо вони є, полягають в тому, що кредит МВФ стабілізує українську економіку, а разом з нею – і інфляцію. Втім, не дуже хороша новина – це те, що навіть з цими грошима Україна все одно повинна буде сильно затягнути паски. А погана новина в тому, що для стримування інфляції їй доведеться підняти курс ще вище, а це ще більше підірве зростання… Інакше кажучи, все, що може врятувати українську валюту, погіршить стан її економіки в середньостроковій перспективі. Однак в Україні не буде нормальної економіки в перспективі, якщо падіння її нацвалюти не зупиниться. Тому навіть якщо все піде, як треба, Україна буде змушена пройти через великі страждання. Коли ти банкрут, хороших варіантів не існує », – підсумовує автор.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас