Датська крона зазнала найсильнішого обвалу за 14 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Датська крона зазнала найсильнішого обвалу за 14 років

Валюта
3466
Датська крона і ЦБ Данії з початку 2015 не раз з’являлися на стрічках інформагентств, у зв’язку з чим навряд чи когось здивувала ще одна згадка. Проте цього разу рух датської валюти був більш ніж істотним.
У п’ятницю крона продемонструвала найбільше падіння до євро з 2001 р. Досі центральний банк країни неодноразово знижував депозитну ставку і навіть припинив випуск нових облігацій. Простіше кажучи, робив усе, щоб хоч якось зупинити зміцнення своєї валюти.
Як відомо, бажаних результатів ті дії не принесли, і ЦБ почав розглядати більш дієві заходи. Про це поспішив повідомити глава Економічної ради Данії Ханс Йорген Вітта-Якобсен, який заявив, що в разі необхідності ЦБ Данії готовий вдатися до контролю за рухом капіталу. Це і стало драйвером обвального падіння крони.
Датська крона зазнала найсильнішого обвалу за 14 років
Варто відзначити, що ослаблення склало 0,23%, що за будь-яким ринковими мірками не є істотною зміною, але для крони цей рух став максимальним за 14 років.
Нагадаємо також, що Данія в 1999 р не стала переходити на єдину європейську валюту, а вирішила прив’язати до неї крону на рівні 7,46 крони. Допускаються коливання датської валюти до євро в діапазоні 2,5%.
Приблизно з середини минулого року учасники ринку почали грати на зміцнення крони до євро, і з часом тиск тільки посилювалося. Кульмінація почалася, після того як ЄЦБ оголосив про запуск програми кількісного пом’якшення. З початку року ЦБ Данії вже чотири рази знижував депозитну ставку, і зараз вона становить мінус 0,75%. Ринок відчув “запах крові” і продовжив робити ставку на відмову ЦБ Данії від прив’язки своєї валюти. Так чи інакше, повідомлення про можливе обмеження за рухом капіталу спекулянтів все таки відлякало, хоча експерти не вірять у такий розвиток подій. Наприклад, головний аналітик Danske Йенс Нервіг вважає таке рішення ЦБ вкрай малоймовірним.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас