Курс в 25 грн/дол. на міжбанку - це тимчасовий фактор, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс в 25 грн/дол. на міжбанку - це тимчасовий фактор, - експерт

Валюта
15096
Курс в 25 грн/дол. на міжбанку – це тимчасовий фактор. Про це повідомив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Аналітик стверджує, що зараз ринок намагається намацати новий рівноважний курс. «У нас як був прогноз близько 20, таким, загалом, він і залишається, незважаючи на те, що ми зараз бачимо на міжбанку та на готівковому ринку», – підкреслив Жолудь.
На його думку, зараз виставлено досить багато контрактів тими банками, які раніше не могли купити валюту через курс, озвучений Нацбанком. Був дефіцит валюти.
«Банкам ж, які обслуговують імпортерів потрібно десь брати валюту. Наприклад, українські банки могли домовитися і купити валюту на «чорному ринку». А ось банки з іноземним капіталом, згідно своїми правилами, не можуть собі дозволити купувати валюту на «чорному ринку», тому в них є відкладений попит, який вони зараз і реалізують », – пояснив аналітик.
Так, на думку Жолудя, те, що ми сьогодні на міжбанку курс у 25 грн/дол – це тимчасовий фактор, який пов’язаний з оплатою імпортних контрактів, які раніше не могли бути оплачені через те, що для них не могли купити валюту .
«У нашого центру поки ще є надія, що через тиждень, можливо півтори, ми побачимо незначне зміцнення гривні до рівня близько 20», – сказав експерт.
Крім того, старший аналітик уточнив, що перехід Нацбанк до ринкового курсоутворення – позитивний крок, який дозволить відтіснити «чорний ринок» на другий план і забезпечити банки необхідною кількістю валюти.
«Я вважаю, перехід НБУ до ринкового курсоутворення позитивним кроком, хоча багато експертів бачать тільки ослаблення курсу і вважають відмову від індикативного курсу помилкою. Акцентую, зараз ослаблення відбулося до рівня, який ми спостерігали на «чорному ринку» – курс в 20-23 грн./дол. Насправді зараз ми просто наблизилися до неофіційного «чорному ринку», ніяких стрибків не було», – говорить Жолудь.
Також аналітик уточнив, що поки у Міжнародного центру перспективних досліджень більш позитивні прогнози.
«Але тут все буде залежати від політики Нацбанку і від того, чи не буде спроб регулятора втрутитися в курсоутворення і знову ввести множинність обмінних курсів. Такий крок буде негативним, на мою думку», – підсумував Жолудь.
Нагадаємо, 5 лютого Національний банк України відмовився від індикативного курсу гривні.
Сьогодні, 9 лютого, НБУ знизив офіційний курс гривні на 1,8256 гривень до 24,9562 UAH/USD.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас