Фармацевти прогнозують значне зростання цін на ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фармацевти прогнозують значне зростання цін на ліки

Казна та Політика
822
Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Президента України Петра Порошенка щодо ситуації із Законом України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року» №73-VIII, прийнятим Верховною Радою України 28 грудня 2014 року. Попри заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в день голосування за Закон України, у фінальній його редакції усі лікарські засоби підпадають під дію додаткового 5% імпортного збору, обурюються в ЄБА.
«Такий спосіб прийняття Закону, коли ми спостерігаємо кардинальні розходження між тим, що було офіційно заявлено, та фактичним змістом нормативно-правового акта, є неприйнятним для бізнес-спільноти і негативно позначається як на її довірі до представників влади, так і на стані справ у такому чутливому до непередбачуваних змін секторі, як фармацевтичний», — йдеться у зверненні Асоціації. Більш того, наголошують там, упродовж зустрічі з Валерієм П’ятницьким, радником прем’єр-міністра України, яка відбулася 26 січня 2015 року, бізнес-спільнота не отримала відповіді щодо вирішення питання нульової ставки нового збору для усіх лікарських засобів. Також, наразі невідома ані орієнтовна дата завершення консультацій уряду України з ВТО щодо введення в дію закону, ані дата оприлюднення остаточного рішення уряду України з цього питання. Тож, бізнес, від виконання місії якого залежить забезпечення населення ліками, знову почувається у стані «невагомості».
Серед основних наслідків закону України ЄБА вбачає суттєве підвищення цін на ліки і медичні вироби як українського так і іноземного виробництва. Прогнозується подорожчання на 25%. Крім того, кажуть в Асоціації, є загроза обмеження доступності ліків через вимушені затримки у постачанні лікарських засобів та сировини для їх виготовлення із-за кордону. Компанії передбачають, що у зв’язку із подальшим посиленням дефіциту валюти вони не зможуть здійснювати платежі за зовнішньоекономічними контрактами.
Ще однією проблемою, з якою стикнеться Україна за таких умов, стане відмова деяких міжнародних компаній постачати окремі категорії високотехнологічних медичних виробів, яким немає аналогів внутрішнього виробництва, попереджають в ЄБА. Адже для таких виробників збільшення податкового тягаря може також виявитися нездоланною перепоною. Адже ситуація із вимушеним суб’єктивним підходом митних органів до визначення ставки оподаткування ПДВ 7% або 20% для медичних виробів продовжується, а загалом триває вже понад дев’ять місяців.
Саме тому компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації звернулися до Президента України для включення усіх лікарських засобів і хоча б частини медичних виробів до переліку «життєво необхідних».
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас