Євро продовжив рекордний обвал на міжнародному ринку - до $1,13145 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро продовжив рекордний обвал на міжнародному ринку - до $1,13145

Валюта
1454
Курс євро до долара США в ході торгів у п’ятницю досягав найнижчої позначки з вересня 2003 року – $1,13145, єдина валюта дешевшає після оголошення Європейського центрального банку про запуск програми кількісного пом’якшення (QE).
Негативним фактором для євро також є очікування дострокових парламентських виборів в Греції, які пройдуть 25 січня. П’ятниця – останній день передвиборної агітації в країні.
До 9:10 МСК за євро давали $1,1326 порівняно з $1,1366 на закриття північноамериканського ринку в четвер.
Вартість євро відносно ієни знизилася до 134,13 ієни проти 134,67 ієни напередодні. Долар в парі з японською нацвалютою подешевшав до 118,42 ієни з 118,49 ієни за підсумками попередньої сесії.
“Вибори в Греції дають ще один привід для продажу євро, якщо рішення ЄЦБ було недостатньо. Сьогодні розумним буде період консолідації навколо $1,135, проте немає причин вважати, що мінімум вже був пройдений”, – заявив валютний аналітик Westpac Banking Corp. Шон Келлоу.
Голова ЄЦБ Маріо Драгі в четвер повідомив, що ЦБ буде викуповувати активи на суму 60 млрд євро на місяць починаючи з березня і до кінця вересня 2016 року.
Оголошені щомісячні обсяги викупу активів перевищують 50 млрд євро, про які стало відомо напередодні внаслідок витоку матеріалів до січневого засідання ЄЦБ. Проте раніше передбачалося, що програма може тривати до кінця 2016 року.
Також ЄЦБ підвищив доступність довгострокових кредитів для банків у рамках програми TLTRO.
За підсумками січневого засідання ЦБ єврозони залишив всі три відсоткові ставки без зміни.
Євро завершує в мінусі вже шостий тиждень поспіль в парі з доларом.
Як передає BBC, фактично передвиборча кампанія в Греції являє собою боротьбу двох підходів до управління країною.
Правоцентристська “Нова демократія”, лідер якої Антоніс Самарас займає зараз посаду прем’єр-міністра, сподівається, що виборці підтримають програму подальшого скорочення бюджетних витрат, покликану допомогти Греції впоратися з наслідками важкої фінансової кризи.
Однак опитування громадської думки показують, що виборець віддає перевагу лівій партії “СІРІЗА”, голова якої Алексіс Ципрас обіцяє звільнити країну від “фінансового ярма Євросоюзу”, позбувшись від половини зовнішнього боргу Афін перед ЄС і Міжнародним валютним фондом.
Якщо це станеться, перемога “СІРІЗА” може спровокувати жорстку кризу у відносинах Греції з іншими країнами, що входять до Євросоюзу.
Австралійський долар в п’ятницю опустився нижче $0,8 вперше з 2009 року, що аналітики також пояснюють реакцій світових ринків на дії ЄЦБ.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас