Давос-2015: Містечко, в якому зустрічається весь світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос-2015: Містечко, в якому зустрічається весь світ

Світ
455
На цьогорічному Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ), який пройде з 21 по 24 січня в швейцарському Давосі, очікуються рекордні понад 2,5 тисячі топ-менеджерів, високопоставлених політиків та вчених з майже 140 країн світу. Серед них – понад 40 глав держав і урядів, зокрема, німецька канцлерка Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, італійський прем’єр Маттео Ренці та очільниця Міжнародного валютного фонду (МВФ) Кристін Лагард. Очікують в Давосі також прем’єр-міністра Китаю Лі Кецяна. Україну на форумі представлятиме президент Петро Порошенко. Росія ж натомість політиками високого рангу представлена не буде, а від США на ВЕФ приїде держсекретар Джон Керрі, повідомляє інформагенція dpa.
Від ісламізму до клімату
Основними темами цьогорічного ВЕФ, який пройде під гаслом “Новий глобальний контекст”, стануть, зокрема, насильницький ісламізм, падіння цін на нафту, конфлікт між Україною та Росією, а також можливе повернення кризи в Єврозоні та подолання бідності. Засновник і президент Форуму Клаус Шваб напередодні зустрічі застеріг: світ сьогодні стоїть перед вибором між солідарністю та розходженням у протилежні боки.
Торкнуться учасники ВЕФ і питання клімату. На кліматичній конференції ООН в Парижі наприкінці 2015 року очікується укладення нової глобальної угоди з питань клімату – першої за останні 20 років. Шанси такої події в Давосі обговорять, зокрема, колишній віце-президент США Альберт Гор і виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату Кристіана Фігерес.
Українській тематиці на ВЕФ будуть присвячені три сесії. На одній з них президент України Петро Порошенко “представить майбутнє України”, сказав заступник очільника адміністрації президента Дмитро Шимків. Окрім цього, в рамках Форуму, за його словами, пройдуть дві спеціальні сесії, присвячені питанням проведення Києвом реформ та темі економічних наслідків конфлікту на Донбасі, передає інформагентство “Інтерфакс-Україна”. Також у Давосі 2015 року знову відбудеться традиційний “український сніданок”, який організовує український бізнесмен Віктор Пінчук.
“Високе місто” з високими цінами
Напередодні Форуму в давоських готелях не знайти жодного вільного номера – ані в самому місті, ані неподалік від нього. Ті, кому вдалося завчасно знайти простеньку квартиру в стилі 60-х років минулого століття, можуть вважати, що їм пощастило. Перенаселені “однушки” під час форуму тут не рідкість.
Крім 78 готелів середнього розміру, в Давосі здають 9,3 тисячі спальних місць у квартирах і близько 2,7 тис місць на турбазах і в хостелах. Та навіть ті за захмарними цінами. Крихітний номер у колишній лікарні може легко обійтися у 300 євро на добу за мінімального терміну оренди сім днів.
Проте місцеве відомство з туризму активно рекламує швейцарський курорт, використовуючи красномовні слова. Мовляв, зрештою Давос, розташований на висоті 1560 метрів над рівнем моря в оточенні величних гірських вершин, “найвище місто в Альпах” і “курорт з міжнародною атмосферою і широкими можливостями розміщення”.
Правда, як місце проведення ВЕФ місто занадто мале. До того ж виїхати звідси не так просто. Дорога до аеропорту Цюріха триває в найкращому випадку дві години і частково проходить слизьким гірським серпантином.
Музей підраховує прибуток
У Давосі здають кожен доступний квадратний метр. Невеликий музей Ернста Людвіга Кірхнера в центрі курорту з 16 по 26 січня закритий. На час форуму приміщення, де виставлені роботи німецького художника, використовується для інших цілей.
“Під час ВЕФ ми можемо здавати наші площі в оренду по два-три рази на день”, – розповідає прес-секретар музею Долорес Марк. Вона відмовилася уточнити, хто саме знімає приміщення, повідомивши лише, що на тижні, коли проходить ВЕФ, його орендують шість різних компаній.
“Деякі з них знімають наші приміщення для проведення зустрічей, інші влаштовують вечорами великі вечірки або обіди для запрошених гостей, – уточнила Марк. – Оскільки ми приватний музей, здача площ в оренду має величезне значення. Це дозволяє генерувати дохід для музею”. Розмір виручки вона не повідомила, пославшись на конфіденційність інформації.
Хто піклується про безпеку
Організація логістики – одне з найскладніших питань на Давоському форумі. Крім офіційних учасників, у Давос приїжджають представники ЗМІ, співробітники служб безпеки й численні співробітники готелів і ресторанів. Необхідно їх розмістити і разом з тим гарантувати безпеку високопоставлених гостей.
За це відповідає поліція швейцарського кантону Ґраубюнден. Її представник Томас Гобі відмовився повідомити, яка кількість поліцейських забезпечує безпеку на форумі. За даними інформаційної агенції dpa, ідеться про кілька тисяч. Однак звідки приїжджають правоохоронці – не секрет. “Команда складається із співробітників відділень поліції з усієї Швейцарії, – розповідає Гобі. – Усі поліцейські підрозділи, включаючи відділення в Князівстві Ліхтенштейн, відправляють до Давоса частину своїх співробітників”.
Крім того, в підпорядкуванні у поліції кантону будуть близько 3 тисяч швейцарських військових. За словами Гобі, військові стежитимуть за всією територією проведення форуму. “Територія розділена на чотири зони, куди можна потрапити лише за наявності акредитації”, – каже він.
Однак навіть акредитовані учасники повинні будуть пройти декілька перевірок. Контрольні пункти встановлені на вході до конгрес-центру, а також в аеропорту. Співробітники служби безпеки будуть просвічувати всі сумки, а гості форуму муситимуть проходити через рамки-металошукачі.
Безпека після теракту в Парижі
Після теракту, що стався в Парижі 7 січня, жодних змін у порядку забезпечення безпеки в Давосі не передбачено, підкреслив представник поліції кантону. Мовляв, під час проведення форуму рівень безпеки підвищується і так. При цьому в місцевій поліції розраховують на інформацію секретних служб.
“Уже багато років у нас є конкретні плани, в яких прописано, як потрібно реагувати в надзвичайних ситуаціях – від затору на дорозі до замаху, – розповів Гобі. – Відмовлятися від них ми не будемо”. При цьому невеликі розміри майданчика форуму – безперечна перевага: у разі необхідності в’їзд і виїзд з міста можна перекрити в лічені секунди.
Мануела Каспер-Клеридж, Данило Білик
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас