Українські ГОСТи, розроблені до 1992 року, замінять на міжнародні та європейські стандарти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські ГОСТи, розроблені до 1992 року, замінять на міжнародні та європейські стандарти

Казна та Політика
2890
Українські національні стандарти, зокрема ГОСТи, розроблені до 1992 року, замінять на міжнародні та європейські стандарти. Про це повідомили в прес-службі Мінекономрозвитку України.
Сектори, в яких, в першу чергу, відбудеться гармонізація національних стандартів з міжнародними та європейськими, визначені в Додатку III до глави 3 “Технічні бар’єри в торгівлі” розділу IV “Торгівля та питання, пов’язані з торгівлею” Угоди.
“Це стосується, наприклад, радіо- і телекомунікаційного термінального обладнання, іграшок, медичного обладнання, приладів, що працюють на газоподібному паливі, засобів індивідуального захисту. Угодою передбачено підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів”, – йдеться в повідомленні.
Також сказано, що укладення Угоди АСАА забезпечить вільний доступ окремих видів промислової продукції, в першу чергу, спільно визначених чотирьох пріоритетних секторів промислової продукції на ринки сторін на основі взаємного визнання сертифікатів відповідності на цю продукцію. Мова йде про низьковольтне обладнання, електромагнітну сумісність, машини і обладнання, прості посудини високого тиску. Мається на увазі, що відбудеться розміщення продукції на ринки без додаткових випробувань та процедур оцінки відповідності. Надалі планується охопити сектори в інших галузях промисловості.
“З метою досягнення умов підписання Угоди АСАА пріоритетно забезпечується прийняття європейських стандартів як національних у вищенаведених секторах промислової продукції. На сьогодні в Україні прийнято 8849 міжнародних і європейських стандартів як національних”, – йдеться в повідомленні.
Крім того наголошується, що в 2014 році Мінекономрозвитку взяло 2313 національних нормативних документа (стандартів та змін до них), з яких 1998 гармонізовані з міжнародними та європейськими (з них, зокрема, 1200 стандартів та змін до них у вищезазначених чотирьох пріоритетних секторах промислової продукції ), і скасував 512 національних стандартів, які втратили актуальність (з них 122 держстандартів, розроблених до 1992 року).
За інформацією, прийняття міжнародних та європейських стандартів як національних відбудеться з метою виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна у зв’язку з придбанням членства у Світовій організації торгівлі, і виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Наголошується, що одночасно скасують конфліктні національні стандарти, зокрема, ГОСТи, розроблені до 1992 року.
“Пріоритетним є прийняття міжнародних та європейських стандартів як національних стандартів з одночасним скасуванням конфліктних національних стандартів, а не розробка власних національних стандартів, які можуть створювати зайві технічні бар’єри в торгівлі”, – йдеться в роз’ясненні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас