JPMorgan: євро на етапі структурного зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

JPMorgan: євро на етапі структурного зниження

Валюта
1018
Національний банк Швейцарії здивував усіх, несподівано знявши обмеження курсу франка до євро на рівні 1,2 франка. Він також знизив цільовий діапазон для тримісячної ставки LIBOR у франках, зробивши його повністю негативним: тепер він становить від -1,25 до -0,25%. На цьому тлі франк різко подорожчав. Національний банк Швейцарії пояснив свої дії розбіжністю в грошовій політиці, що проводиться владою провідних валютних зон, а також зміцненням долара. JPMorgan вважає, що швейцарського регулятора підштовхнули до дій очікування оголошення ЄЦБ програми QE на найближчому засіданні, а також небажання проводити інтервенції через і так великого балансового рахунку.
Зростання франка на 15% сильніше зажене Швейцарію в дефляцію і спровокує нову хвилю зниження рівня інфляції в світовій економіці, яка вже переживає період низького рівня інфляції. Враховуючи ймовірність того, що ЄЦБ буде розширювати свій балансовий рахунок за рахунок скупки активів, у тому числі суверенного боргу, швейцарському ЦБ доведеться сподіватися на сильний долар (USD). Ми воліємо купувати USD/CHF і продавати EUR/USD.
Погляди всіх інвесторів прикуті до засідання ЄЦБ, яке відбудеться наступного тижня і на якому може бути оголошена програма QE. Ми вважаємо, що євро перебуває на етапі структурного зниження, незалежно від подальших нетрадиційних заходів з боку ЄЦБ. Крім того, якщо програма QE ЄЦБ виправдає або перевершить очікування, то це має прискорити зниження євро і наблизити його до позначки 1,00 долар в 2015 р
Однак європейські економісти стверджують, що ЄЦБ може розчарувати ринки за допомогою програми QE. Наприклад, регулятор може відкласти оголошення програми через протидію деяких членів ради керуючих. Склад програми також може розчарувати інвесторів, якщо розподіл ризиків в програмі буде визнано неадекватним: наприклад, якщо національним центробанкам, а не ЄЦБ, буде запропоновано записати облігації на свої балансові рахунки. Нарешті, побоювання політичного і юридичного спрямування можуть перешкоджати реалізації прагнення ЄЦБ провести масштабну програму.
Крім того, після оголошення будь-якої програми ЄЦБ, швидше за все, посилиться політичний шум, особливо враховуючи правову невизначеність навколо допустимості покупки суверенних облігацій. На додаток до цього негативна ставка за депозитами, ймовірно, буде підривати ефективність QE, тому що, по суті, вона означає податок на надлишкові банківські резерви. Перед ЄЦБ, дійсно, стоїть дуже важке завдання в тому, щоб не відхилитися від свого мандата підтримки цінової стабільності.
Якщо ЄЦБ розчарує ринки відсутністю дій або якщо ринки вважатимуть запропоновані заходи неадекватними, тоді іноземні інвестори будуть намагатися продати ризиковані активи, а місцеві інвестори стануть шукати більш високі прибутковості за кордоном, що буде послаблювати курс європейської валюти.
Євро може показати стійке ралі, тільки якщо статдані будуть приємно дивувати, а темпи економічного зростання регіону стабілізуватися і поліпшуватися. Місяці уповільнення економічного зростання та інфляції значно знизили очікування, а заходи підтримки економіки і зниження курсу євро повинні врешті-решт почати приносити вигоду економіці. Це означає, що стрибок зростання європейської економіки може поліпшити макроекономічну картину і підтримати євро.
Навіть у такому випадку у економістів JPMorgan є два зауваження.
По-перше, знадобиться час, щоб переконати інвесторів, що поліпшення статданих в єврозоні виллється в довгострокову нормалізацію стану єврозони, враховуючи структурні проблеми, які стоять перед регіоном.
По-друге, поліпшення картини із зростанням не обов’язково може означати поліпшення картини з інфляцією, особливо враховуючи недавнє падіння цін на нафту. Тому єврозоні потрібно істотне відновлення і зростання, і інфляційних очікувань. Однак економісти JPMorgan очікують подібного зростання найближчим часом.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас