Наказано заповнювати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наказано заповнювати

Казна та Політика
1607
Без змін в Бюджетному кодексі неможливо прийняти закон про державний бюджет на наступний рік. Під цим гаслом уряд схилив більшість у Раді до прийняття бюджетної децентралізації.
Доходи місцевих бюджетів
З 2015 р. порядок розподілу податкових надходжень між державним та місцевими бюджетами стане іншим. Центральна влада готова поділитися з регіонами частиною цих коштів. Серед основних новацій варто виділити передачу в регіони коштів від оплати адміністративних послуг та держмита. Однак у держказні все ж залишаться деякі доходи від цієї статті. Туди буде надходити половина адміністративного збору від держреєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юросіб і фізосіб-підприємців.
Надходження від податку на доходи фізосіб також відбуватиметься за новими правилами. Бюджети міст обласного значення та районів отримають 60% від цих коштів, обласні бюджети – 15%, бюджет Києва – 40%. Також на місцях залишаться доходи, отримані в результаті збору податку на прибуток підприємств приватного сектора економіки. В обласні бюджети піде 10% цих коштів.
Місцеві бюджети повністю отримають в своє розпорядження збори від податку на нерухомість. Його базу розширюють за рахунок залучення в оподаткування комерційного (нежилого) майна.
Відбулися зміни в структурі розподілу екологічного податку. До держбюджету буде надходити 20% коштів від нього, а до місцевих бюджетів, відповідно, – 80%. Якщо розглядати розподіл коштів за рівнями місцевих бюджетів, то в областях буде залишатися 55% екологічного податку, в селах, селищах та містах – 25% коштів. Для столиці діє своя система, і в бюджеті Києва залишатиметься 80% цих податкових надходжень.
Зміни в Бюджетному кодексі мають спростити для місцевої влади процедуру кредитування в міжнародних фінансових організаціях. У Кабміні вважають, що це буде можливо тому, що з 2015 р. регіонам стане легше гарантувати повернення коштів і доводити свою платоспроможність перед кредиторами.
Обслуговувати кошти бюджетів місцева влада зможе в установі за власним вибором – або в органах Казначейства, або в банках.
Право витрачати
Уряд вважає, що нові доходи від податків дозволять місцевим бюджетам фінансувати державні ветеринарні лікарні та ветеринарні лабораторії. Завдяки проведенню лікувальних, діагностичних, профілактичних робіт та контролю за якістю продуктів, місцева влада зможе припиняти епідемії серед тварин. Це важливо, враховуючи те, як часто за останні роки в Україні і на її кордонах фіксували спалахи інфекційних захворювань тваринного походження.
Кабмін також став ідеологом децентралізації видатків у соціально-культурній сфері. Виходячи з принципу субсидарності, у новій редакції Бюджетного кодексу він передбачив передачу з державного на місцевий рівень деяких заходів та установ освітньої, медичної та культурної сфер.
Кодексом передбачено, що з місцевих бюджетів відтепер можна спрямовувати кошти на муніципальні формування з охорони громадського порядку. Це стане кроком до створення муніципальної поліції.
Також відтепер законодавством закріплено право місцевих властей будувати, ремонтувати, утримувати і проводити реконструкцію не тільки доріг місцевого значення, але також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.
Подальша доля кодексу
«За попередніми розрахунками зростання ресурсу місцевих бюджетів в 2015 р. складе більше 30 млрд. грн., – зазначили автори змін в пояснювальній записці до нової редакції Бюджетного кодексу. – Оскільки система забезпечує автономність прийняття місцевих бюджетів та децентралізації, то в майбутньому такі зміни дадуть синергетичний ефект і доходи місцевих бюджетів зростуть у два-три рази. Таким чином, у розпорядженні органів місцевого самоврядування буде ресурс для вирішення питань розвитку громад».
Втім, голосування за бюджетну децентралізацію було непростим. Протягом декількох днів депутати вносили в законопроект правки, і на цьому зупинятися не збираються.
«Бюджетний кодекс і надалі буде вдосконалюватися, будуть вноситися поправки. За результатами першого кварталу 2015 року ми будемо бачити, наскільки необхідними будуть його коригування», – пообіцяв народний депутат, голова комітету з питань бюджету Андрій Павелко.
Працювати доведеться і далі хоча б тому, що бюджетна і податкова децентралізація – лише частина реформи. Для того щоб вона запрацювала на повну силу, депутатам ще належить внести поправки приблизно у дві сотні законів.
Автор: Ольга Коваленко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас