Молдова з січня буде отримувати реверсний газ з Румунії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова з січня буде отримувати реверсний газ з Румунії

Енергетика
235
Ціна палива складе близько 227 доларів за тисячу кубометрів, що набагато дешевше російського газу.
Молдова підписала контракт на реверсні поставки газу з Румунії з січня 2015 року, паливо буде поставлятися по трубопроводу Ясси-Унгени.
Відповідну угоду підписали 22 грудня в Кишиневі постачальник “блакитного палива” – румунське підприємство OMV “Petrom gaz” і молдавська держкомпанія “Energocom”.
“Договір набуває чинності з 1 січня майбутнього року, ціна газу складе близько 227 доларів за тисячу кубометрів, що набагато дешевше газу з Росії”, – розповів після церемонії віце-прем’єр, міністр економіки Молдови Андріан Канду.
Він зазначив, що початкові обсяги газу, що поставляється з Румунії будуть невеликими. “Однак потім передбачається збільшити їх, для чого сторони будуть підписувати додатки до договору”, – додав міністр.
Канду також повідомив, що поки скористатися поставками румунського газу зможуть тільки жителі одного з більше тридцяти районів республіки, де закінчується побудований в цьому році молдавсько-румунський газопровід Ясси-Унгени.
Ця труба дає змогу поставляти не більше 50 млн кубометрів газу на рік (4% від щорічних потреб Молдови в газі). Разом з тим, міністр повідомив, що в 2016 році цю гілку планується продовжити до найбільших споживачів в Кишиневі, для чого Молдова просить у ЄС виділити 10 млн євро.
Основним постачальником газу в Молдову є “Газпром”, який продає його республіці по 374 доларів за тисячу кубометрів. Румунія забезпечує себе газом на 80%, решта також закуповує у “Газпрому”.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас