Українці кинулися скуповувати житло в Туреччині, Болгарії, Хорватії та Іспанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці кинулися скуповувати житло в Туреччині, Болгарії, Хорватії та Іспанії

Нерухомість
5084
У грудні в Києві продавали квартири в 127 новобудовах, повідомили в ІАП Столична нерухомість. У минулому грудні таких було 144.
При цьому нова пропозиція в 2014-му впало майже на 40%: за рік початі продажі всього в сорока об’єктах. «Це більше 13 тисяч квартир у порівнянні з 19 тисяч квартир у 2013-му. Причому два об’єкти почали продаж квартир на етапі стовідсоткової готовності будівлі », – повідомила директор консалтингової компанії City Development Solutions (CDS) Ярослава Чапко.
Але фахівці все одно вважають результати року непоганими. «Якщо порівнювати з кризовим 2009-м, то більшість будівництв тоді було заморожено. У цьому ж році жодна з новобудов, що почала продаж квартир, не зупинилася », – зазначають вони
При цьому, за даними Української торговельної гільдії, в структурі пропозиції зараз переважають новобудови «економ» класу – 51,7%. Частка новобудов «комфорт» класу на початку грудня знизилася до 32,4% у структурі, а частка квартир «бізнес» класу зросла до 15,9%.
На початку грудня середня ціна квадратного метра квартир в новобудовах економ-класу склала 11,2 тис. грн./кв. м, у бізнес-класі – 19,6 тис грн./кв. м., у преміум-класі – 27 тис. грн.
Як показав аналіз, у бізнес-класі ціни практично не просіли в доларі, однак у відділі продажів можуть надати дуже істотну індивідуальну знижку. А в бюджетному сегменті – економ-і комфорт-клас – вартість зросла на 23-28% у гривні, а в доларі зменшилася на 35-40%. Але це без урахування падіння за останній тиждень.
«У бюджетного житла існує певна межа міцності, і ми його майже досягли, бо основні покупці бюджетного житла отримують зарплату в гривні. І щоб не відлякати їх, відділам продажів доводиться стримувати гривневі ціни », – повідомила Чапко.
За її словами, на сьогодні проекти з ціноутворенням до 12-14 тис. грн за квадрат відчувають найбільший приплив покупців, оскільки люди свої заощадження несуть на ринок нерухомості. У відділах продажів забудовників черговий бум, в деяких оформляють до десяти угод на день. «Чистих інвестиційних угод, коли вкладали кошти в об’єкт на перших стадіях будівництва і перепродували квартиру після введення будівлі в експлуатацію, зараз мало. Торік такі операції приносили до 30% доходу в доларі, зараз ми можемо говорити тільки про зростання вартості в гривні», – уточнила Чапко.
Також експерт відзначила збільшення попиту наших громадян на зарубіжну нерухомість: українці вкладають кошти в житло Туреччини, Болгарії, Хорватії, Іспанії. «У цих країнах можна знайти недорогі апартаменти з видом на море до 50 тисяч євро, – повідомила Чапко. – У Туреччині попит наших співгромадян на нерухомість виріс на 30-35%, в Хорватії є дані про покупку 7200 квартир українцями. Є також інтерес до Еміратів».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас