Якщо закрити валютні обмінники, у нас з’являться нові “міняли” - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо закрити валютні обмінники, у нас з’являться нові “міняли” - думка

Валюта
2435
Закриття небанківських обмінних пунктів призведе до того, що на ринку з’являться нові міняли, які будуть задовольнити попит на проведення валютних операцій.
“Я б вітав таке рішення (закриття обмінників – ред.), оскільки це не нормально, коли у нас фактично на законних підставах можна порушувати закон, по великому рахунку нічим не ризикуючи. Це факт, який існує у нас вже протягом багатьох років. Але тоді в Національного банку має бути вимога до комерційних банків щодо продовження роботи діючих обмінних пунктів і щодо роботи у вихідні. Тоді вони мають забезпечити функціонування усіх послуг, якщо вони хочуть обмінники закрити. Чим більше буде законних можливостей – тим менше буде незаконних. Бо будуть з’являтися міняли, будуть знаходитися люди, які надаватимуть такі послуги хоч і в три години ночі”, – вважає економість Борис Кушнірук.
Питання появи мінял – це питання певних обмежень, які не дають в законний спосіб здійснити операції на відкритому ринку. “Як тільки ми створюємо обмеження, одразу з’являється якась шпарина, в яку влазить можливість це зробити, обходячи обмеження. Зараз ми зіштовхуємося із обмеженнями по валюті, які провокують потребу в тих самих мінялах. І ви нічого не зможете зробити із цими обмеженнями. Можна кричати, що будемо саджати за це, карати, тощо, але це не ефективно. Як тільки стабілізується ситуація, почнуться реформи і бізнес відчує, що їх кошти не будуть відбирати, курс стабілізується і потреба в мінялах відпаде. Принаймні, до того часу, як виникне нова криза”, – розповів експерт.
Обсяг угод усіх ліцензованих небанківських обмінних пунктів в Україні складає менше 1 млрд. дол. в місяць. У жовтні він склав 856 млн. дол., оскільки частина угод перейшла на тіньовий ринок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас